Ostalorekordan broj gledatelja

'Znaj da volin ga ja': na derbiju je bila veličanstvena atmosfera, Bijeli su unatoč porazu ispraćeni pljeskom

Piše Frane Vulas

Do prije koji dan Hajduk je još bio tek šesti od deset klubova, Dinamo mu je pred ovaj susret bježao velika 24 boda, a opet je skoro pun bio stadion na Poljudu na najvećem derbiju hrvatskog nogometa. 

Dobre igre i rezultati na proljeće privukle su na koncu čak 26.446 gledatelja što je ovosezonski rekord HNL-a. Prije početka susreta Torcida je na sjeveru napravila spektakularnu koreografiju. Na tribini je podignuta velika zastava s navijačem koji drži Hajdukov šal, dok je uz ogradu tribine bio razvijen natpis Ultras.

- Znaj da volin ga ja... - orilo se Poljudom.

Živo je Hajduk ušao u utakmicu, rastrčano, ali svi napadi su se obijali o kompaktnu obranu gostiju. Nije pogodio Caktaš iz obećavajućeg slobodnog udarca, tražio je Tudor i najstrožu kaznu, ali bez uspjeha. A onda je opet na Poljudu zabio Gavranović.

Kao što je prije nešto manje od godinu dana s dva gola ubio tada šanse Hajduka u borbi za titulu. Tako je ubio i ovaj put malo atmosferu na Poljudu. A nekoliko stotina BBB-a na jugu je slavilo.


Sitili se Žana

No, nisu se predavali ni Hajduk ni Torcida. Pred kraj prvog poluvremena Torcida je obilježila i godišnjicu pogibije svoje legende Žana Ojdanića. “Hajduk je zadnji bastion i na njega ne damo” - bio je Ojdanićev citat na transparentu, ispod kojeg je stajao drugi transparent s natpisom “Žan Ojdanić vječno u našim srcima.”

- Hvala ti Žane! - skandirali su navijači Hajduka.  

Bio je dovoljan jedan čak i neprecizan dalekometni pokušaj Nejašmića da se sa sjevera početkom drugog dijela zaori.

- Gazi, gazi Purgereeee...

Na drugoj strani stadiona Boysi su se zabavljali skidanjem majica, navijali su u “toplesu”. Uslijedila je velika bakljada navijača Hajduka na sjevernoj tribini. Par baklji poletjelo je i na tartan stazu. Dim je prekrio stadion, ali jak vjetar je to brzo riješio.

- Ajmo bijeli ale! - dovikivali su se sjever i istok. Planula je i pokoja stolica, na centralnom dijelu sjevera sukljao je dim pa su stigli i vatrogasci.

Na drugoj strani povodom nedavne godišnjice prve žrtve Domovinskog rata BBB su skandirali ime Josipa Jovića, podignuli su i transparent.  

Zakuhalo se petnaestak minuta prije kraja kada je isključen Caktaš, na tribinama, ali i na travnjaku gdje je zaiskrilo među igračima. Unatoč isključenju Caktaš je pljeskom ispraćen u svlačionicu.

Nažalost, ispostavilo se kako je to bio i najzanimljiviji događaj u drugom poluvremenu. I s igračem manje Hajduk je pokušavao, preuzeo je veći rizik što je Dinamo mogao iskoristiti.

Kolektivno hvatanje za glavu

Dvaput su “bijeli” tražili i igranje rukom igrača Dinama u kaznenom prostoru, ali bez uspjeha. Puno nervoze i taktike, malo nogometa za gledatelje. Ipak u zadnjoj petoj minuti sudačke nadoknade dočekali su “bijeli” i veliku priliku.

Nakon ubačaja Jaira zaplovio je Lopez zrakom, šutirao glavom, ali lopta koji su mnogi već vidjeli u mreži prošla je s vanjske strane vratnice.

Uslijedilo je kolektivno hvatanje za glavu. No, unatoč porazu igrači Hajduka pljeskom su za borbenost ispraćeni u svlačionicu.
- ... ako ne uđeš u Ligu prvaka, bodrit će te ekipa luđaka... - skandirali su im navijači. .

#HAJDUK#DINAMO