StoryEditor
OstaloNeretva run festival

Zajedno krenulo više od 600 ljubitelja trčanja: Utrka će još više rasti ...

Piše Božidar Lovrić
13. studenog 2018. - 23:33
mandarina_maraton1-041118

Iako nemaju baš dugu tradiciju, zahvaljujući svom polumaratonu grad na Neretvi pokazao je da može i atletski živjeti i disati, a to je potvrdio ovogodišnji Neretva run festival Metković 2018. U sklopu atletskih događanja središnje mjesto pripalo je 2. Tommy mandarina polumaratonu (dužina 21.097 km) te utrci građana s humanitarnim naglaskom TRKzaŽIVOT (dužine 4,5 kilometara) i dječjoj utrci Treklam (dužina 200 metara).

Ovogodišnja atletska događanja privukla su oko 800 trkačica i trkača iz dvadesetak država s tri kontinenta, a najviše prijavljenih bilo je za polumaraton, njih više od polovice. Od Vida do Metkovića Najljepša slika viđena je na startu ispred muzeja Augusteum u Vidu gdje je zajedno krenulo više od 600 ljubitelja trčanja, aktivnih atletičara ili pravih zaljubljenika kao i onih koji su tek krenuli u trkače vode.

Iz Vida ih je put vodio prema Metkoviću te njegovim ulicama, okretište je bilo u prigradskom naselju Dubravica (crkva SV. Ante) te nazad do Metkovića i cilja u Sportskoj ulici. Uz potporu atletskih zaljubljenika iz Dubrovnika, Stona, ali i brojnih volontera, posebno učenika Srednje škole, cijela staza je bila pokrivena i natjecatelji su imali adekvatnu okrepu ili neku drugu pomoć. Zahvaljujući i vremenskim uvjetima brojni su gledatelji duž staze bili prava potpora svim natjecateljima. Prema očekivanjima, prvi su kroz cilj počeli stizali sudionici TRKza ŽIVOT, a pobijedio je Ante Živković, prošlogodišnji pobjednik polumaratona.

– Zbog osobnih obveza ovaj put sam se natjecao u humanitarnoj utrci te tako i njoj dao dodatan značaj – objasnio je Ante razloge nenastupanja u polumaratonu.

U ženskoj konkurenciji ništa novo u odnosu na lani, ponovo je najbolja bila Lukrecija Krstičević.

– Volim ovakve trke, ali one su samo nadomjestak za jedan rukometni trening – rekla je Lukrecija, inače članica RK Jerkovac.

Brojni gledatelji u cilju su ipak s najviše zanimanja očekivali najbolje u polumaratonu, ali ni tu nije bilo previše iznenađenja. U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Stenli Kipruto iz Kenije koji nastupa za AK Užice iz Srbije.

– Vrijeme je bilo pretoplo, tako da sam imao dosta problema oko devetog kilometra. Uspio sam krizu savladati i do kraja nije bilo problema. Drago mi je što sam popravio rekord, a vjerujem da ću ga i iduće godine nadmašiti – kazivao je Stenli nakon ulaska u cilj. Iz istog kluba došla je i pobjednica u ženskoj konkurenciji Olivera Jevtić koja je kao ukupno treća prošla ciljem također s novim rekordom staze.

– Staza je bila taman po mjeri. Vrijeme možda malo pretoplo. Dosta gledatelja uz stazu, potpora svima. Nadam se da ću iduće godine braniti titulu – rekla nam je Olivera Jevtić.

Kraj Neretva run festivala pripao je najmlađima, njih gotovo dvjestotinjak. Trčali su stazu u dužini od 200 metara gdje je bilo velikog slavlja, ali i tuge i razočarenja nastupom. Na kraju su svi natjecatelji dobili medalje, a oni najbolji i pehare. Iako su brojni podržali ovaj festival, ipak većinu poslova iznijeli su članovi Sportske udruge Neretva run i Sportska zajednica Metkovića.

- Smatram da je naš grad dobio jedan više nego vrijedan sportski događaj. To je sigurno potvrdio i broj natjecatelja. Čvrsto vjerujem da će i dalje rasti, a kroz njega ćemo prezentirati našu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu - rekao nam je Ruđer Bošković, predsjednik SU Neretva run festivala.

Semafor

POLUMARATON

Trkači: 1. Stenli Kipruto (Kenija) 1.10,50 2. Osman Junuzović (BiH) 1.13,17 3. Zaim Šuman (BiH) 1.17,54

Trkačice: 1. Olivera Jevtić (Srbija) 1.17, 48 2. Radmila Maksimović (AK Šibenik) 1.29,51 3. Amela Trožić (BiH) 1.34,17

TRKzaŽIVOT:

Trkači: 1.Ante Živković (AK Dubrovnik) 15,09 2.Uroš Gutić (BiH) 15,41 3.Emir Hastor (BiH) 15,46

Trkačice: 1. Lukrecija Krstičević (RK Jerkovac) 19,01 2. Helena Gleđa (AK Dubrovnik) 19,38 3. Sara Šiljeg (RK Jerkovac) 19,47

Utrka Treklam:

3.razred, djevojčice: 1. Paula Dominiković 2. Tina Kakargyi 3. Vanessa Bebić

3. razred, dječaci: 1. Antonio Pavlović 2. Luka Pleše 3.Mile Batinović

5. - 6. razred, djevojčice: 1.Sara Šiljeg 2.Laura Majić 3. Karla Šiljeg

5 - 6. razred, dječaci: 1.Dario Tošić 2.Đani Rosetti 3. Antun Vugdelija

7 -8. razred, djevojčice: 1. Lukrecija Krstičević 2. Iva Markić 3. Ana Medak Kovačević

7 - 8. razred, dječaci: 1.Ivan Knezović 2. Adrijan Kostanić 3. Fran Politeo

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:56