StoryEditor
Ostalokraljica sportova

Vraćaju se discipline koje su uklonjene iz Dijamantne lige: Ovo bi trebalo pomoći svim atletičarima da osjete da se njihov glas broji

4. prosinca 2020. - 18:28

Discipline koje su uklonjene s programa Dijamantne lige u 2020. godini -bacanje diska, troskok,utrka na 200 m, 3.000 m s preponama i 5.000 m - bit će vraćene sljedeće godine, objavila je u petak Međunarodna atletska federacija.

To je svakako sjajna vijest za hrvatsku atletiku jer je najbolja hrvatska atletičarka i dvostruka svjetska prvakinja Sandra Perković do ove godine šest puta bila pobjednica Dijamantne lige u disku, od 2012. do 2017. godine.  

Dijamantna liga će tako brojati 32 discipline (16 za atletičarke, 16 za atletičare) u kojima će se odvijati natjecanja u Dijamantnoj ligi sljedeće sezone u kojoj će biti 13 mitinga prije finala organiziranog u dva dana u Zuerichu, 8. i 9. rujna.

Uklanjanje tih disciplina iz programa Dijamantne lige izazvalo je val negodovanja u atletskom svijetu i dovelo čak do osnivanja atletske asocijacije koju predvodi olimpijski pobjednik u troksoku Amerikanac Christian Taylor.

On je posebno pozdravio ponovno uključivanje troskoka i ostale četiri discipline u program Dijamantne lige. 

- Napori uloženi da se vrate isključene discipline urodili su plodom - izjavio je Taylor.

- To nije nešto što treba samo cijeniti nego to i umiruje. To bi trebalo pomoći svim atletičarima da osjete da se njihov glas broji.

Osim toga, format natjecanja u skoku u dalj, troskoka kugle, koplja i diska je također izmijenjen jer su na svakom mitingu uvedene kvalifikacije nakon kojih troje najboljih ulaze u "finale" s rezultatima koji kreću od nule.

Sezona 2021. Dijamantne lige počinje 23. svibnja u Rabatu u Maroku.

U 2020. to je natjecanje pretrpjelo dosta "udaraca" zbog pandemije koronavirusa i organizirana su samo četiri "prava" natjecanja (Monaco, Rim, Stockholm, Doha) te tri egzibicijska mitinga  (Oslo, Bruxelles, Lausanne).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:01