StoryEditor
Ostalo77. izdanje

Viška regata vraća se doma: oko 120 posada startat će u petak podno Sustipana prema Visu nakon što je lani flota jedrila do Starog Grada na Hvaru

14. listopada 2021. - 07:12

Vraća se Viška regata doma, kako i priliči. U Vis!

Žele svi „preskočiti” onu pandemijsku 2020. godinu, kada je umjesto do Visa flota krstaša na tradicionalnoj Labudovoj regati krstaša, jedrila od Splita do hvarskog Starog Grada, pa se sada svi raduju povratku starom-normalnom.

A to je za 77. izdanje Viške regate petak (15. listopada) start u 9 sati ispred splitske gradske luke, linija podno Sustipana, te jedrenje prema Visu udaljenom 28 nautičkih milja.

Onda subota (16. listopada) jedrenje u viškom portu, te po zadanom kursu povratak flote iz Visa put Splita u nedjelju (17. listopada) također sa startom u 9 sati, ispred otočića Host.

Prognoza idealna: suho vrijeme i dosta vjetra

- Imamo već prijavu oko 120 posada, iz domicilnih klubova ali i stranih. Naša atraktivna Viška oduvijek privlači jedriličare, a i prognoza nam ovaj put ide na ruku: suho vrijeme i dosta vjetra – kazuje nam kap. Toni Mlikota, direktor ove „muške” regate, uz jednu novitadu a to je:

- Najbolji jedriličari po skupinama kao nagradu za svoj uspjeh dobivaju i jedinstvenu skulpturu koju je specijalno za Višku regatu kreirao jedan od eminentnih suvremenih hrvatskih kipara Dalibor Stošić. Naravno, velika izvorna skulptura kako tradicija i nalaže biti će prijelazna, a najbolji osvajaju one nešto manje koje im idu u trajno vlasništvo.

Inače, flota će biti podijeljena u dva razvrstanja: prvo OPEN sa podrazredima racing odnosno regatni brodovi, te cruising odnosno navigacijski krstaša, te drugo razvrstanje ORC. Najuspješniji brod po ORC razvrstanju je i službeni pobjednik Viške regate, dok će jedrilica koja bude u obje etape od Splita do Visa te nazad, najbrža u jedrenom vremenu osigurati epitet i pokal „najbrže jedrilice regate“.

- Uz ove nagrade, pripremili smo pokale i za prvoplasirane po grupama, a u nedjelju navečer u prostorijama kluba imamo dodjelu priznanja, te glazbu uživo – najavljuje i svečanost za kraj trodnevnog druženja na moru, podno jedara, Damir Skelin član Uprave JK Labuda.

Stoga organizatori pozivaju jedriličare na Višku regatu koja je idealna prilika za provesti u djelo uzrečicu: „Poštujte more, al’ prkosite vitru športskim odgojem i zdravim duhom…” ∙

item - id = 1134841
related id = 0 -> 1136079
related id = 1 -> 1135818
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:10