StoryEditor
Ostalouspješno se nosi s pritiskom

Visašica Emma Green: Blanka će sigurno oboriti svjetski rekord

Piše PSD.
6. svibnja 2008. - 23:56

Švedska atletska reprezentacija već se pošteno udomaćila u Makarskoj. Svaki dan nakon jutarnjeg treninga odrade ručak, te iskoriste ostatak slobodnog vremena za prošetati malo po gradu.

Domaćini se više ni ne obaziru na njih, a inače hladne sjevernjake u zdanje vrijeme zagrijalo je svibanjsko sunce. Između atletskih zvijezda, uvijek međusobno nasmijanih, naići će te i na plaho lice i nježnu pojavu Emme Green, visašice koja je nakon umirovljenja neponovljive Kajse Bergqvist, htjela to ili ne postala glavna uzdanica Švedske u skoku u vis.

- Iskreno govoreći, ne osjećam nikakvu razliku sada i u prije kada se Kasja natjecala. Imam jednaku pažnju novinara, nitko me ne poteže toliko za rukav. Stvar je da Švedska ima toliko dobrih atletičara i svi su oni zanimljivi.

Je li se sada pritisak uspjeha možda povećao?

- Nema ga... Nastojim gledati svoja posla trenirati i biti što bolja u skoku u vis - pojasnila je Green.

Blizu, a tako daleko...

Iako se priprema relativno blizu Blanke Vlašič i njenog Splita, Ema ipak neće posjetiti svjetsku prvakinju.

- Imamo prenatrpan raspored, imat ćemo dovoljno prilike za druženje na natjecanjima.

 Kakav odnos imate sa Blankom ?

- Kajsa se više družila s njom. Ja sam s druge strane malo povućena i ne komuniciram toliko s protivnicama na zaletištu.

Što kažete na impozantan niz pobjeda koje je dosad naredala?

- Ona je odlična visašica, što je sjajno za sport. Potrebne su nam takve velike zvijezde koje će promovirati skok u vis.

Tko bi po vama mogao oboriti svjetski rekord?

- Tko drugi? Ona! Vidi se po dosadašnjim skokovima da joj vrlo malo nedostaje, samo je pitanje vremena, mora se jedino paziti ozljeda i njen trenutak će doći.

Ema najviše vremena u Makarskoj provodi sa svojim trenerom Yannickom Tregarom koji joj je ujedno i momak. Zajedno su na treningu, zajedno na ručku, i sobu dijele...

Vaši ciljevi? Olimpijske igre su iza ugla...

- Baziram cijeli trenažni proces na njima. Želim se poboljšavati iz skoka u skok, nadam se olimpijskkom finalu, no bilo bi lijepo prije toga preskočiti dva metra, to mi je velika želja. osobni rezultat mi je 198 centimetara, nedostaju još samo dva, malena, ali opet velika kao planina - slikovito je opisala Green.

Kako vam se svidjela Makarska?

- Zaista je lijepo ovdje. Posebno obožavam što se planina doslovno iz mora diže, uvjeti nisu tehnološki sofisticirani, ali nam nešto više ni ne treba. Možda malo bolje opremljena teretana, svejedno imamo sve što nam treba. Ipak, bili smo svugdje po svijetu na pripremama, i ovo mi je jedna od top pet destinacija - poručila je Ema kojoj je ovo prvi put da je na dalamtinskoj obali, ali ne u Hrvatskoj.

Prošle godine se natjecala na Hanžeku u Zagrebu. Jeste li se kupali u moru?

- Nisam još, ali bi željela, sve ovisi hoće li mi moj trener to dopustiti - nasmijala se Šveđanka.

Spomenuli ste da ste dosad vidjeli svijeta sa pripremama...

- Uh, svugdje smo putovali. Najzanimljivije mi je bilo u Južnoafričkoj republici. Tamo smo bili domah nakon Božića, bilo mi je ipak malo čudno odmah nakon blagdana doslovno se spustiti s jednog kraja svijeta na drugi. Svake godine u proljeće tražimo odgovarajuće kampove u Europi - kazala je Emma i počela nabrajati gdje je dosad bila: Italija, Španjolska, Portugal, znali smo otići na Kanarske otoke.

Stvarno je zabavno tako putovati po svijetu. Hoćete li se vratiti u Makarsku?

- Najvjerojatnije - zaključila je Green.

vlado ozretić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 10:21