StoryEditor
Ostaloliječnici nogometaši

Ugledni splitski likari postali su - balunjeri: Kad odložimo stetoskope i skalpele jedva čekamo zaigrat' na balun!; Evo tko im je trener, a otkrili su nam i jedan kuriozitet...

4. studenog 2019. - 22:41

Čuli ste za liječnike pjevače, Zbor likara godinama je već nadaleko poznat i slavan, a sad je u njedrima splitskog zdravstva nikla i Udruga Splitski likari – balunjeri! Liječnici nogometaši!

S golemim entuzijazmom prionuli su početkom listopada osnivačkoj Skupštini; prije i poslije nje odradili su već nastupe protiv Hajdukovih veterana s kojima će surađivati. Bilo je to i obilježavanje 40. obljetnice od Mediteranskih igara, a kasniji susret, mjesec dana kasnije na pomoćnom igralištu u Poljudu obilježio je humanitarni karakter.

Na web-stranicama Hajduka objavljen je tom prilikom i žiro-račun na koji se primaju donacije što će ih usmjeravat prema KBC Split.

Gostovali su i u Livnu, bili i uslikali se s izbornikom Zlatkom Dalićem u njegovu zavičaju, te na igralištu Troglava odigrali susret protiv lokalnih veterana.

Mnoštvo akcija već za početak, a sve je zapravo još u povojima, u rodilištu. Osim što je višegodišnji, gotovo desetljećima dug entuzijazam splitskih liječnika prema balunu, nogometu, sada dobio crtu ozbiljnosti i organizacije.

– Nas 22 nazočilo je Osnivačkoj skupštini. Ima nas 39 članova, a sa 22 smo se i formalno osnovali. Imamo grb, pečat, dresove.

Nekim kolegama je u slobodno vrijeme draže zapjevat, oni to znaju i vole, a nama je balun gušt. Kad odložiš stetoskop, skalpel, kad ti prođe dežurstvo ili kolegama s fakulteta završe predavanja i svučeš bijeli mantil, jedva čekamo da nađemo termin i zaigramo na balun. I to po mogućnosti veliki balun.

Kad se nalazite?

– Najčešće je to srijeda, najčešće smo u Hajdukovoj dvorani na Poljudu, ali iz te dvorane je istrčala ideja da se okušamo i na velikom igralištu. Zašto ne? Ima i mladih kojima nije teško puno trčat. Hajduk nam izlazi ususret i u svojoj dvorani daje termin – kazao nam je dr. Fabijan Čukelj, poznat na sportskim stupcima tiska. Kirurg, ortoped, sportski liječnik.

Višegodišnji ste likar u Hajduka kojemu ste i danas bliski?

– Jesam, ali ovo je neka druga priča. Ja sam vam među kolegama trener ili voditelj. Rekli su mi da sam se naslušao sastanaka raznih trenera u svlačionici i klubova i reprezentacije i da se onda najbolje razumijem u taktiku. Pa onda ja mojim kolegama crtam na tabli 4 – 1 - 4 – 1 što nam je najbolje za odigrat, a pomaže mi dr. Marin Ivanišević, anesteziolog i doživotni selektor, razrađujemo taktiku  - smije se Čukelj.

I dodaje:

– Kuriozitet je da smo taman poslije održane osnivačke Skupštine imali zakazan susret u Livnu. Na igralištu gdje je preko puta kuća našeg izbornika Zlatka Dalića koji je bio tamo, gledao nas i potom se s nama slikao za uspomenu! Igrali smo u Livnu protiv kombinacije malonogometaša Seljaka i Troglava šta igra veliki balun. Oni su za nas Barcelona, ali smo se dobro nosili.   

Doveo nas je Fabijan na sastanak s nekolicinom kolega liječnika, da nam zajedno pobliže predoče svoju inicijativu i humanitarnu notu rekreacije. Tu je bio neizostavno i dr. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu. Deus ex machina cijele zamisli.

Još kao “postdoctoral fellow” u SAD, u Americi je rado igrao soccer, položio je i ispit za nogometnog suca, sudio je. Ali, na to sad odmahuje rukom, u trenutku je važnije ovo drugo.

S dekanske funkcije u Splitu, među kolegama liječnicima, drži se – kako bismo to rekli - prosvijetiteljski:

– Volimo mi igrat na balun, naravno, svi smo mi i hajdukovci, ali to u ovoj priči nije najbitnije. Želimo naša okupljanja oplemenit promicanjem ideja. Splitski Medicinski fakultet podržava promociju zdravih životnih navika, uveden je i postdiplomski studij sportske medicine, a radi se na uvođenju novog studija “Lifestyle Medicine”, medicine životnih navika: spavanje, prehrana, tjelovježba i mentalno zdravlje. Uz osnivanje Udruge postat ćemo i partneri u mnogim europskim projektima – kaže dr. Đogaš, inače neuroznanstvenik.

Planovi su veliki, zasad ih sve zajedno kupa zadovoljstvo što su svoju rekreaciju – organizirali.

Uz dekana dr. Đogaša, dr. Čukelja, u priči s nama su i psihijatar dr. Trpimir Glavina, inače predstojnik Klinike za psihijatriju u Kliničkom bolničkom centru na Firulama i pročelnik Katedre Medicinskog fakulteta, zatim Frane Mihanović magistar medicinske radiologije, onda stomatolog dr. Marin Popović, te dr. Janoš Terzić, za sve posebno omiljen stručnjak, specijalist imunolog.

– Najstariji među nama je “plastičar” dr. Zdravko Roje, ima 69 godina, poznat plastični kirurg, a dr. Marin Ivanišević, anesteziolog, sa 64 zapravo je naš počasni doživotni izbornik, nekoć je igrao u Orkana – pričaju nam.

I tu se dotičemo detalja da su neki liječnici, stariji i mlađi imali i svoje više-manje blistave trenutke nogometne karijere.

Dok ih medicina nije posve obuzela, kao što je i sam Fabo Čukelj nekoć igrao u juniorima Hajduka, pa u Splita i stobrečkog Primorca, Željko Bušić u Primorca, Ivan Mihanović i Jure Aljinović u redovima žrnovačkog Mosora, Trpimir Glavina u Uskoku iz Klisa, Ante Pojatina u Primorca i mravinačke Sloge itd.

Dr. Trpimir Glavina, psihijatar, zadužen za mentalno zdravlje, da tako kažemo, ugledni je znanstvenik, slikovit je:

– Balun obožavam i da mi u srijedu u 20.30 sati ima doći Sveti otac Papa ja bih mu rekao, oprostite, sveti oče, malo kasnije! Srijedom navečer mičemo sve obveze!

I to je taj poriv koji vuče liječnike da izvan svoga radnog posla i obimnih zadaća, znanstvenog rada te dežurstava nađu vremena za druženje na balun, a iz toga da iznjedre i akcije društveno korisne.

Nigdje i ništa im nije teško. U Postira će, gdje su prvi put igrali veliki balun i to prije još 17 godina, u Proložac će, u Ploče, u Livnu su već bili... S radošću.

Organizirat će i razgovore, ono što smo nekoć zvali usmene novine, a sigurno će ih rado zvat u goste, jer lipo je s likarima bit u dobre. Bit s njima blisko, ono kad ti baš i nedajbože ne trebaju, osjećaš se uz njih sigurnije, zdravije, misliš kako ti se ništa ružno ne može dogodit.

Tako je Split postao bogatiji za Udrugu Splitski likari – balunjeri, uglednici i znanstvenici svoju rekreaciju posvećuju prosvjetiteljskoj zadaći.

 

Evo tko vodi Splitske likare - balunjere

Dr. Fabijan Čukelj je predsjednik Udruge, tajnik je dr. Frane Mihanović, a likvidator dr. Marin Ivanišević.

Za članove Upravnog odbora probrani su:
Dr. Zoran Đogaš
Dr. Trpimir Glavina
Dr. Jure Aljinović
Dr. Marin Popović
Dr. Jakov Aranza
Dr. Darko Matulić
Dr. Janoš Terzić
Aljoša Bašić (pridruženi član)
Dr. Dinko Pivalica  

Humanitarni projekti, zdrav način života

U Statutu evo nešto o područje djelovanja i koji su ciljevi Udruge:
- Sportska i socijalna kultura, demokratska kultura i kultura dijaloga, razmjena znanja i iskustava u funkciji čuvanja temeljnih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, širenje područja djelovanja kroz povezivanje i suradnju na lokalnoj i globalnoj razini... Udruga će djelovati kroz sport i tako promicati zdrav način života i poveznice među ljudima...
Udruga je osnovana sa ciljem:
- poticanja članova na aktivnosti promicanja vrijednosti koje Udruga baštini, o organizaciji humanitarnih projekata, realiziranja socijalno usmjerenih projekata na korist čovjeka i zajednice, na svijest o vrijednostima domovine, rodoljublja i povratka iseljenog intelektualnog potencijala...

22 Osnivača

Njih 22 nazočilo su sjednici Osnivačke skupštine, oni su zaslužni:

Fabijan Čukelj, Zoran Đogaš, Marin Popović, Darko Matulić, Janoš Terzić, Blaženko Maravić, Filip Borković, Dinko Pivalica, Krešimir Bagatin, Andrija Matetić, Mladen Buotić, Marko Roki, Gordan Drašinac, Frane Mihanović, Ivo Tripković, Goran Tintor, Marin Ivanišević, Aljoša Bašić, Ante Srzić, Zdravko Roje, Jakov Aranza, Damir Roje.  

 

 

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 05:45