StoryEditor
Ostaloobračun europe i amerike

Treći član splitskog ASK-a koji će predstavljati Europu: Filip Mihaljević uz Sandru u reprezentaciji Starog kontinenta

Piše Pero Smolčić
15. kolovoza 2019. - 15:11
atletika_vz31-100819

Filip Mihaljević ušao je u reprezentaciju Europe koja će se 9. i 10. rujna u Minsku boriti protiv izabrane vrste Amerike. Za Europu će nastupiti i zadnjih godina najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković, no to je bio “zicer”, dok je odličnim nastupima u bacanju kugle u tekućoj sezoni i Mihaljević zaslužio svoje mjesto.

Mihaljević je time postao treći član splitskog ASK-a koji će predstavljati Europu, nakon legendarnog trkača Joze Alebića 1977. godine i Blanke Vlašić 2010. - Uvjeravam vas da će Europa biti predstavljana s vrlo jakim adutima. Kako se natjecanje odvija u Bjelorusiji, planirali smo u startu da bude po pet muških i ženskih predstavnika iz zemlje domaćina, ali su Bjeloruskinje u zadnje vrijeme odlične pa će ih biti više. Uz to, dogovorili smo se sa sedam jakih ambasadora iz drugih zemalja – kazao je Svein Arne Hansen, predsjednik Europske atletske federacije

Uz našu Sandru Perković rado se ističe kako će se protiv Amerike boriti Maria Lasitskene, djevojački Kučina, trenutno najbolja svjetska skakačica u vis, aktualna svjetska i europska prvakinja. Europa je tradicionalno jaka u skoku s motkom. U muškoj konkurenciji nastupit će europski prvak - Šveđanin Armand Duplantis, ali i Poljak Piotr Lisek, aktualni svjetski viceprvak. U konkurenciji atletičarki neprikosnovena je Grkinja Katerina Stefanidi, olimpijska pobjednica, svjetska i europska prvakinja u skoku s motkom

Među pedesetak europskih atletičara koji su do sada potvrdili nastup za “Stari kontinent” je i dvoje hrvatskih aduta, Sandra Perković i Filip Mihaljević. Oboje rade s istim trenerom Edisom Elkasevićem, Sandra već dugo, Filip nešto više od pola godine i ima zapažene rezultate. U Slovenskoj Bistrici bacio je ove godine kuglu do 21,84 metra što je novi hrvatski rekord, “srušio” je svoga kolegu Stipu Žunića.

Atletski obračuni Amerike i Europe pokušaj su oživljavanja kultnih dvoboja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U svakoj će disciplini nastupiti po četiri natjecatelja obaju timova. Dvodnevni dvoboj odigrat će se na Nacionalnom olimpijskom stadionu u Minsku koji prima 22.246 gledatelja. Konačne liste sudionika tima Europa znat će se 19. kolovoza, a Europu će predstavljati 152 sportaša. Nedvojbeno će ljubitelji “kraljice sportova” u rujnu moći uživati u vrhunskoj atletici, a i Hrvatske će eto, imati svoje adute.

#REPREZENTACIJA#SANDRA PERKOVIĆ#FILIP MIHALJEVIĆ#EUROPA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 05:51