StoryEditor
OstaloHRVATSKI I TALIJANSKI VATERPOLSKI SAVEZI AMENOVALI SPORAZUM O RAZMJENI ARBITARA U ZAVRŠNICI PRVENSTVA

Talijani vaterpolistima sude prve dvije utakmice

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 11:53

Projekt o dovođenju stranih, to jest talijanskih sudaca da sude vaterpolske utakmice u Hrvatskoj, ali i obrnuto, jučer je i službeno potvrđen na zasjedanju Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza. Na sjednici predvođenoj predsjednikom Saveza Pericom Bukićem, te dopredsjednikom Goranom Suknom, Upravni odbor se složio s odlukom o dovođenju stranih arbitara uz domaće bazene.

- Odbor je potvrdio prijedlog Stručnog povjerenstva, te je sve formalizirano s naše strane. Od Talijanskog vaterpolskog saveza sam primio telefonski poziv u kojem su i oni poručili kako su se složili oko projekta, a danas bi trebao doći i službeni dokument s njihove strane - kazao je tajnik HVS-a Renato Živković koji je bio i zapisničar na sjednici.

U projektu će biti uključeni suci obje strane, točnije oni na LEN listi međunarodnih djeljitelja pravde. Od hrvatskih arbitara koji zadovoljavaju te kriterije njih šestorica su ili iz Dubrovnika ili Zagreba, te po pravilu domicila ne mogu suditi play off budući da će vrlo vjerojatno, kako to već biva u našem vaterpolu, za titulu prvaka se boriti Mladost i Jug CO. Naši i talijanski suci će odraditi po tri utakmice. Hrvatski će suditi jedan polufinalni i dva finalna susreta, kao što će biti slučaj i sa prekojadranskim susjedima.

- Pokazali smo kako vjerujemo našim sucima. Talijani će odraditi prve dvije utakmice finala, a one odlučujuće će suditi upravo naši ljudi - pojasnio je Živković. Za određivanja sudaca će pobrinuti međunarodno tijelo koje će brojati po jednog člana s obje strane. Oni su odgovorni domaćim savezima, a predstavnik hrvatske strane bit će Milivoj Bebić. Strane suce pokraj naših bazena kontrolirati će hrvatski opunomoćenik čija će ocjena vrijediti u Italiji, s time kako mora na uvid dati i video zapis susreta. Ista stvar vrijedi i kod hrvatskih arbitara.

Velika potpora u Oradei

Što se tiče troška, vrijedi ponoviti kako će klubovi plaćati jednak iznos kojega su, kao i dosad, izdvajali za domaće suce, dok će savezi pokriti razliku. - Bio sam sa izbornikom Ratkom Rudićem u Oradei na izvlačenju parova za Olimpijske igre, te smo naišli na veliku podršku ovog projekta. Već su neke zemlje izrazile veliki interes za budućim sudjelovanjem. Grčka najviše - prikazao je Živković odjek ideje HVS-a u vaterpolskom svijetu. Konačni ugovor između Hrvata i Talijana potpisat će predsjednici obaju saveza Perica Bukić i Paolo Barelli potpisat će 17. ožujka u Rimu, a prvo gostovanje sudaca sa “čizme” očekuje se već 30. ožujka na prvom polufinalnom susretu domaćeg doigravanja.

vlado ozretić

Ništa neću na svoju ruku

Jedini član tijela koje će odabirati suce da “tuku faturete” preko Jadrana bit će Milivoj Bebić. To je samo na papiru. Ništa neću raditi na svoju ruku. Obavljat ću svoju dužnost uz blisku suradnju sa Stručnim povjerenstvom - kazao je Bebić koji je također upoznat sa zanimanjem drugih zemalja. - Drago mi je što su i ostale vaterpolske sile upoznate sa idejom o oplemenjivanju igre, te da je njena inicijativa stigla iz Hrvatske.

 

#TALIJANSKISUCI

Izdvojeno

07. srpanj 2020 02:04