StoryEditor
Ostaločetiri puta

Suspendiran bivši svjetski rekorder u maratonu: zbog pogrešnog prijavljivanja mjesta na kojima se nalazio, te falsificiranja dokaza

Piše Hina
3. srpnja 2020. - 18:53

Jedinica za poštenje pri Svjetskoj atletici izrekla je u petak četverogodišnju zabranu 38-godišnjem kenijskom trkaču Wilsonu Kipsangu, zbog kršenja antidopinških pravila.

U obrazloženju odluke stoji da je nekadašnji vlasnik svjetskog rekorda u maratonu kažnjen zbog "pogrešnog prijavljivanja mjesta na kojima se nalazio te falsificiranja dokaza i izjava očevidaca".

Kipsang je uvjetno suspendiran u siječnju, jer se između travnja 2018. i svibnja 2019. četiri puta nije nalazio na mjestu na kojem je naveo da će u tom trenutku biti. Tri takva prijestupa tijekom 12 mjeseci donose suspenziju.

Kao početak Kipsangove četverogodišnje zabrane nastupa računa se 10. siječnja 2020.

Kipsang je u bogatoj karijeri pobjeđivao na najvećim svjetskim maratonima poput onih u Londonu, New Yorku i Tokiju, a kad je 2013. slavio na Berlinskom maratonu, to je učinio istrčavši 42 km i 195 metara za dva sata, tri minute i 23 sekunde, što je u tom trenutku bila najbrže istrčana maratonska utrka u povijesti.

Ovaj je Kenijac osvajač i brončanog olimpijskog odličja u Londonu 2012.

Kipsang se pridružio nekolicini kenijskih atletičara i atletičarki koji su kažnjeni zbog kršenja antidopinških pravila, a među njima je olimpijska pobjednica u maratonu iz Rio de Janeira 2016. Jemima Sumgong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 11:59