StoryEditor
Ostalobuduće svjetske zvijezde

Split je ovih dana centar atletike: 'Do natjecanja nisam ni čula za Hrvatsku, a sada sam oduševljena njome, prekrasna je zemlja'

Piše Ana Franić
16. svibnja 2019. - 17:11

Na gotovo svim jezicima svijeta u srijedu se navijalo na tribinama stadiona Atletskog kluba Split, gdje se održava 25. svjetsko školsko atletsko prvenstvo. Vijorile su se zastave, trubilo se i vikalo, slavilo i tugovalo, sve kao dio sportskog natjecanja na kojemu sudjeluje oko 800 sudionika iz 29 zemalja, s pet kontinenata.

Trčanje, skok u dalj i u vis, bacanje kugle, samo su neke od 15-ak disciplina u kojima se natječu djevojke i momci iz cijeloga svijeta, a boje Lijepe naše brane četiri ekipe, odnosno 24 učenika: ekipa mladića iz V. gimnazije "Vladimir Nazor" u Splitu, ekipa djevojaka iz I. gimnazije u Osijeku te selekcijske ekipe.

Iz Santiaga, glavnoga grada Čilea, stigla je ekipa od 24 natjecatelja, a među njima i Ignacia (16) i Elisa (18).

– Hrvatska je predivna zemlja! Do natjecanja nisam čula za nju, ali sam oduševljena, posebno vašom arhitekturom. Vrijeme je malo čudno, stalno se izmjenjuju sunce, kiša i jak vjetar, ali mislim da mi neće smetati na natjecanju – kaže nam Ignacia, koja se natječe u utrci na 200 metara.

Elisa se hvali kako je za Hrvatsku čula uz pomoć serije "Igra prijestolja", koju obožava, a želja joj je posjetiti i Dubrovnik, koji je bio glavna kulisa za Kraljev pristan.

– Moram pohvaliti organizaciju natjecanja, sve je na izvrsnoj razini, a vaši atletičari su vrhunski. Nadam se pobjedi, ali sport je nepredvidiv – kaže Elisa, dodajući kako joj je san, kao i svakom sportašu, nastupiti na Olimpijskim igrama, ali kaže kako za to još mora puno trenirati.

Svjetsko školsko atletsko prvenstvo najbrojnije je sportsko atletsko natjecanje u Splitu još od 1972. godine, a za organizaciju su zaslužni Svjetska školska federacija (ISF) i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS).

Belgija, Brazil, Maroko, Španjolska, Njemačka, Francuska, Malta, Italija, Češka, Alžir i Indija samo su neke od zastupljenih zemalja, a boje Kineskog Tajpeha (Tajvana) brani 16-godišnja Li Liing Chang, koja je prošle godine nastupala i na Olimpijskim igrama mladih u Argentini.

– Nisam dobro prošla na Olimpijskim igrama za mlade, ali dobro, nema veze. Bilo je teško, ali zato sam stekla veliko iskustvo i sljedeći put ću biti pametnija – sa smiješkom nam odgovara Li Liing.

Što očekuješ od Svjetskog školskog atletskog prvenstva u Splitu?

– Koliko primjećujem, ovdje je jaka konkurencija, ali dat ću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat. Trčanje na 100 metara i skok u dalj moje su najjače discipline, a nadam se, naravno, pobjedi – dodaje Li Liing.

Srčano navijanje indijske ekipe zaokupilo nam je pažnju, ali na spomen da smo novinari i da želimo razgovarati s njima, malo su se posramili. Tada na scenu stupa 17-godišnji Rudhraksh Patidar, koji je hrabro odlučio predstaviti svoju 12-eročlanu ekipu.

– Najprije da nešto razjasnimo, obožavam Hrvatsku i vašu nogometnu reprezentaciju. Ono što ste postigli prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bilo je izvanredno. Žao mi je što niste osvojili zlato – govori nam Rudhraksh, priznajući da mu je ipak najdraži igrač Neymar.

– Atletikom, odnosno trčanjem, bavim se već četiri godine, a u Splitu očekujem izvrsne rezultate. Dobra smo ekipa i velika podrška jedni drugima, tako da sam siguran da par medalja nosimo kući – sa smiješkom će Rudhraksh.

Uz trenere i natjecatelje, veliku podršku pružaju i brojni roditelji koji su doputovali u grad pod Marjanom.

– Odlučili smo spojiti ugodno s korisnim. Navijati za sina Thea, ali i turistički razgledati Split. Uži centar grada je nevjerojatan, a najviše nam se sviđa vaše toplo vrijeme. Iz Engleske smo, tako da nam paše sve osim kiše, koja kod nas prevladava – govori nam bračni par Kemi Dorcas i Adewale iz Graysa u Engleskoj.

U povijesti postojanja Parka mladeži, ovo je najveći događaj, ali i velika čast te reklama za Split i Hrvatsku. Kako organizatori ističu, u Splitu se prelaze i dimenzije sporta, njeguje se i kultura, pa u sklopu prvenstva imaju i Dan nacija, Kulturni dan i Utrku prijateljstva, na kojima će svi natjecatelji imati priliku bolje upoznati jedni druge i svoje različitosti.

 

#SVJETSKO ŠKOLSKO ATLETSKO PRVENSTVO

Izdvojeno

03. srpanj 2020 16:55