OstaloNapad na tsugaru

Splićanka u lovu na 'sedam velikih': Plivat ću od Honshua do Hokkaida, samo da se još tajfuni smire

Piše Vedran Babić
dina_levacic8-140619

Tri od „Velikih sedam“, odnosno najzahtjevnijih i najopasnijih svjetskih maratona, Dina Levačić je preplivala, a početkom sljedećeg tjedna ide na četvrti. Catalinu, La Manche i Molokai prekrižila je s popisa, a sada je na redu japanski kanal Tsugaru.

Riječ je o 30 kilometara dugom kanalu između otokâ Honshu i Hokkaido koji Japansko more povezuje s Tihim oceanom. Kao i uvijek, Dina sa širokim osmijehom, opuštena i vesela najavljuje svoj novi pothvat nakon što je krajem srpnja drugi put morala odustati od pokušaja da prepliva 54 km od Visa do Splita. U Japanu je čekaju novi izazovi.

- Ruta je zeznuta zbog jakih vjetrova i struja, pa se zna dogoditi da se uopće i ne dobije prilika za start, no nadam se da će mi se ukazati prostor od dvanaestak sati povoljnog vremena. U zadnje vrijeme temperatura mora je oko 28 stupnjeva, što je dosta toplo. Bilo bi mi draže da je hladnije. Samo da ja krenem, pa ćemo dalje lako!

Početak Dinina pothvata planiran je između ponedjeljka 19. i srijede 21. kolovoza, što ovisi o vremenskim uvjetima i o kapetanu broda koji određuje kad se pliva. Start se očekuje u noći između 1 i 3 sata, veli Dina koja se osjeća spremnom nakon što je preboljela ljetne viroze.

A vremenski uvjeti u ovom trenutku nisu obećavajući.

- Koliko vidimo, sada su u Japanu neki tajfuni, a ni prognoza za te dane kad bih trebala plivati nije dobra. Nadam se da će se nešto promijeniti u idućih par dana – veli 23-godišnja Dina kojoj će, dakle, vremenske (ne)prilike očito biti najveća prepreka. Životinjski i biljni svijet u kanalu nisu problem, smatra splitska maratonka.

- Ima tuna koje valjda nisu opasne i meduza koje nisu na površini, već dosta dublje i s njima praktički neću doći u kontakt. Nitko nije prijavio neke opasnije stvari, haha.

Do prije par dana kanal Tsugaru preplivale su 42 osobe, a kod jedne od njih Dina je tražila vrijedne savjete.

- Prošle je godine jedan Britanac prije mene plivao Molokai pa sam ga kontaktirala, a sad je preplivao i Tsugaru pa sam mu se opet javila. Ako sam lani preplivala Molokai nakon njega, nadam se da će se povijest ponoviti i u Japanu.

Uspješnim preplivavanjem Tsugarua Dina Levačić odradila bi više od pola „Velikih sedam“. Ostali bi joj još Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske, Gibraltarska vrata između Europe i Afrike te Cookov kanal u vodama Novog Zelanda. No o tom potom. Prvo treba riješiti Tsugaru.

Put 'težak' 150.000 kuna

Putovanje na drugi kraj svijeta i pothvat preplivavanja zahtjevnog kanala Tsugaru iziskuje i pozamašnu financijsku podršku. Sve skupa košta oko 150.000 kuna, otkriva Dinin otac Mladen Levačić koji će putem društvenih mreža izvještavati javnost o svemu što se s njegovom kćeri zbiva u Japanu. Sada im je nešto lakše zatvoriti financijsku konstrukciju uz pomoć sponzora poput Peveca i Mall of Splita čiji su predstavnici (Ivana Plemenčić i Antea Čule) s obitelji Levačić najavili pothvat u Japanu. U Zemlji Izlazećeg Sunca sve je skupo, ističe Mladen.

- Da ilustriram, na Havajima su Japanci glavni turisti jer im je tamo sve jeftino. A tamo su cijene kao u New Yorku! Čak se idu na Havaje i vjenčavati, to im dođe kao Hercegovina nama, haha.

Osim Dine i tate Mladena, na put su krenuli i mama Željana te prijatelj Mladen zadužen za prehranu. Čeka ih dug put do konačne destinacije, a krenuli su još jučer autom za Zagreb.

- Čeka nas avion za Varšavu, dug let do Tokija i onda gotovo pet sati vlakom do sjevera Honshua. Idemo u prefekturu Aomori, u malo ribarsko mjesto Tappi koje je najbliža točka prema Hokkaidu.

Mladen dodaje kako povratne karte imaju za 26. kolovoza i nada se kako će dotad Dina dobiti priliku preplivati Tsugaru.

#DINA LEVAčIć#TSUGARU#PREPLIVAVANJE