StoryEditor

Slovenci traže skidanje suspenzije za Javornik

Piše PSD.
19. lipnja 2008. - 19:21

Atletski savez Slovenije (AZS) u četvrtak priopćio da smatra neutemeljenim privremenu suspenziju koju je atletičarki Heleni Javornik, državnoj prvakinji u trčanju u svim disciplinama od 2000 metara do maratona, izrekao Međunarodni atletski savez (IAAF) zbog čega ne bi smjela nastupiti na Olimpijskim igrama u Pekingu.

U izjavi za javnost navedeno je da je atletičarku u srijedu više sati ispitivala protudopinška komisija ASS-a, te uvidom u dokumentaciju zbog koje joj je izrečena privremena suspenzija zaključila da je kazna bila izrečena bez osnove.

Slovenski atletski savez predložio je IAAF-u da se suspenzija ukine. Javornikovoj je suspenzija izrečena na osnovi pozitivnog rezultata testa na prisutnost eritropoetina u krvi nakon maratona u Beču, a ASS sumnja u pravilnost testa koji je izveo akreditirani laboratoriji WADA u Beču.

Atletičarka je izjavila da joj je sumnjivo što IAAF, ako je bila uvjerena u njenu krivnju nije izrekla suspenziju odmah nakon A testa, te da ni nakon B testa sve do 11. lipnja protiv nje nije bio uveden nikakav postupak.

(H)

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 18:08