StoryEditor
OstaloMemorijal Borisa Hanžekovića

Sandra Perković postavila novi rekord u Zagrebu

Piše Mladen Bariša
29. kolovoza 2017. - 23:22
hanzek32-290817.JPG

Trijumfalno je Sandra Perković obilježila deseti nastup na 67. Memorijalu Borisa Hanžekovića. Po prvi je puta na zagrebačkom mitingu njezin disk preletio 70 metara (do sada je rekord Memorijala iznosio 69,88, ostvaren 2015). Od 19 najboljih rezultata ove sezone, Sandrinih je 12!
Perković je natjecanje započela u nogometnom stilu. U prvom pokušaju pogodila je – mrežu. No, već je drugim hicem (63,31 metara) preskočila konkurenciju. A dalje je nastavila sama, bacajući: 66,90, 68,08, 70,83 i naposljetku 70,44 metara. 

- Bilo je odlično natjecanje. Hvala publici, koja me nosila i pomogla da dvaput prebacim 70 metara. U petak me očekuje u Bruxellesu finale Dijamantne lige, a ovi su rezultati potvrda kako sezona još traje. Vjerujem da ću i tamo disk ići preko 70 metara – samouvjereno je kazala, odlično raspoložena Sandra Perković. Svjetska prvakinja i olimpijska pobjednica poslala je poruku konkurenciji. Naime, Sandru u Bruxellesu čekaju Kubanke Denia Caballero i Yaime Perez, Francuskinja Melina Robert-Michon i Australka Dani Samuels...

''Prvi se mačići u vodu bacaju''... Tako bismo mogli okvalificirati debitanstki nastup Sare Kolak na zagrebačkom mitingu. Olimpijska pobjednica u bacanju koplja došla je na Memorijal Borisa Hanžekovića kao prva favoritkinja, s najboljim hicem ove godine (68.43). Međutim impresionirana Sara tek je u posljednjoj, šestoj seriji uspjela prebaciti 60 metara. Njezino se koplje zabilo u zemlju na udaljenosti od 61,86 metara. A to je bilo dostatno – za drugu poziciju. Trijumfirala je Kanađanka Elisabeth Gleadle, pobjednica Panameričkih igara, s 63,40 metara.

Tako je nedostižnim ostao rekord Hanžekovićevog memorijala (65.20), kojega je još 2000. postavila Kubanka Osleydes Menendez.

- Izvukla sam se u zadnjoj seriji. One prve pokušaje ne bih uopće htjela komentirati. Tehnički je to bilo jako slabo. Imala sam preveliku želju, puno sam toga morala popraviti. Ozljeda lakta? Sada je to nebitno. Predstoji mi odmor i sanirat ću lakat. Možda nastup u Zagrebu nije ispao po mojim očekivanjima, ali sveukupno jako sam zadovoljna ovom sezonom – zaključila je Sara Kolak. 
Letvica na 208 centimetara ostala je netaknutom. Rekordu Memorijala, koji je 2009. postavila Blanka Vlašić nijedna se skakačica uvis nije približila. Domaće atletičarke Ana Šimić i Sara Aščić nisu uspjele preskočiti niti 190 centimetara. Šimić je zapela na 188 (i osvojila četvrto mjesto), a Aščić na 175 cm (šesta, posljednja). Pobijedila je Poljakinja Kamila Lićwinko s preskočenih 196 cm. 

U nacionalnoj utrci na 800 metara uvjerljivo je pobijedio Marino Bloudek (s vremenom 1:50.16). On je i prije starta bio najvećim favoritom budući da se radi o europskom juniorskom prvaku. Bloudek je velika nada hrvatske atletike, no njegovu priču intrigantijom čini spoznaja da se radi o bivšem nogometašu. Odnosno, velikom talentu (i otac Marijan bio je nogometaš, u zeničkom Čeliku). U kadetskom uzrastu ime Marina Bloudeka u svojim su bilježnicama zapisivali skauti Dinama, Arsenala, Milana... Ali, umjesto na travi, Marino je završio – na tartanu. 

Na dvostruko kraćoj stazi (u nacionalnoj konkurenciji) pobijedio je Mateo Kovačić (48.35). On međutim nikada nije igrao nogomet (iako ime i prezime sugeriraju drugačije)...
Shodno tradiciji, središnji događaj zagrebačkog mitinga bila je memorijalna utrka (u spomen Borisu Hanžekoviću), na 110 metara prepone. Treću godinu uzastopno pobjednik je isti – Rus Sergej Šubenkov. Pobijedio je s rezultatom – 13.12 sekundi. 

Ruski je sprinter potvrdio odličnu formu uoči finala Dijamantne lige u Bruxellesu, a nakon Svjetskog prvenstva, gdje je osvojio srebrnu medalju (iza Jamajčanina Omara McLeoda).
Isaac Makwala pokazao se kao – ''čovjek od riječi''. Atletičar iz Botsvane obećao je na press-konferenciji uoči mitinga kako će rekord na 400 metara – pasti. I doista, rezultat Jamajčanina Grega Haughtona nestao je u ropotarnici atletske povijesti. Njegovih 44,99 sekundi, istrčanih na stazi uz Savu još 2000. ''prebrisano'' je u utorak navečer. Međutim nije ga srušio Makwala već Amerikanac Gil Roberts s vremenom – 44,91 sekundi.  

Završnica Memorijala pripala je – najbržima. U utrci na 100 metara pobijedio je Jamajčanin Yohan Blake (10.05). ''Purger'' Asafa Powell (veli kako obožava Zagreb zbog ozračja i ludih partyja) stigao je tek treći. Prije njega ciljem je prošao Amerikanac Mike Rodgers... 
Posljednjih se godina Memorijal Borisa Hanžekovića redovito uključuje u akcije, kojima je za cilj propagiranje sporta i promicanje zdravog života. Kako je rujan svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, ove godine organizator mitinga održao je okrugli stol posvećen ranom otkrivanju spomenute bolesti. 

U svijetu gotovo 50 milijuna ljudi boluje od Alzheimera, a od iznimne je važnosti rano otkrivanje ove bolesti. Na spomenutu temu očitovale su se – doc. Nataša Klepac (specijalist neurolog KBC Rebro), dr. Marija Kušan Jukić (specijalist psihijatar), Marija Lacko (voditeljica Grupe za samopomoć), dr. Ivana Portolan Pajić i Jasna Tucak (iz Gradskog ureda za zdravstvo) te Ivana Brkljačić, direktorica 67. Hanžekovićevog memorijala.

U podizanju svijesti o borbi protiv Alzheimerove bolesti sudjelovali su i natjecatelji, šaranjem fotografija nekih svojih uspjeha kao aluzijom na nestajanje sjećanja.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 17:37