StoryEditorOCM

Šahisti svladali Makedoniju, šahistice bolje od Turske

Piše PSD.
26. listopada 2009. - 21:59

U 5. kolu 17. Ekipnog europskog prvenstva u šahu hrvatske selekcije konačno su postigle pun pogodak i donekle popravile nezavidan položaj na ljestvici. Naša muška reprezentacija poslije dosta muke svladala je Makedoniju minimalnim rezultatom 2,5:1,5, a šahistice su nadigrale neiskusnu ekipu Turske sa 3,5:0,5.

Pojedinačni rezultati naših reprezentativaca:

HRVATSKA - MAKEDONIJA (m) 2,5:1,5 (Kožul-Georgijev 0:1, Šarić-Mitkov 1:0, Bosiočić-Nedev remi, Janković-Pančevski 1:0)

HRVATSKA - TURSKA (ž) 3,5:0,5 (Golubenko-Soylemez 1:0, Medić-Sop 1:0, Jelica-Sasmazel 1:0, Šolić-Menzi remi).

Ponovila se povijest naših susreta s Makedonijom. Opet je to bio jedan grčevit i neizvjestan dvoboj, iako su Ivan Šarić i Alojzije Janković na impresivan način nadigrali svoje protivnike. Zdenko Kožul zapao je u slabiju poziciju protiv Vladimira Georgijeva i previdio jedan taktički udar poslije kojeg je ostao s kvalitetom manje. Borio se do posljednjih mogućnosti, ali nije mogao spasiti propalu završnicu skakača protiv topa. Alojzije Janković je već u otvaranju izgradio bolju poziciju protiv Trajka Nedeva i osvojio pješaka, ali je potcijenio njegov napad na kraljevu krilu i morao dati kvalitetu. Ipak, uspio je reducirati materijal i izboriti remi u teškoj završnici lovca protiv topa.

U meču s turskim "dječjim vrtićem" naše šahistice rutinski su odradile posao. Valentina Golubenko i Mara Jelica brzo su dobile u žestokom napadu na kralja, a Mirjana Medić je svoju prednost realizirala tek u dalekoj završnici. Kristina Šolić je bila postigla nadmoćnu završnicu, ali je neopreznom igrom dopustila rasplet, poslije kojeg je Turkinja održala remi u topovskoj završnici.

Poslije 5. kola obje naše selekcije imaju po 4 meč-boda i još uvijek se nalaze u donjem dijelu ljestvice.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 18:04