StoryEditor
Ostalomi hrvači

Renesansa s juga: Dalmatinci su odspavali svoje, ali sad se bude Zadar, Šibenik, Split...

18. prosinca 2018. - 19:41
hrvanje_split17-081218

Najvažnije je – da se hrvalo. Njih 120. Ali, isto neka ostane zapisano da je ukupni pobjednik hrvački klub Šibenik. Iza  Šibenčana Splićani, pa Zadrani. Potpuna dominacija dalmatinskih klubova. Ali je, ipak, za dalmatinsko hrvanje najvažnije - da se hrvalo. Čak njih 120.

Hrvanje je iskonski olimpijski sport, hrvanje je olimpizam u svojoj srži. U Hrvatskoj je on dominantan na kontinentu, Lika, Petrinja, Sisak, Sesvete i Varaždin kolo vode... Dalmatinci su odspavali svoje. Ubili oko. Ali se bude. U Šibeniku, Zadru i Splitu. Nadiru zadnjih godina. Zvonko Erak pokrenuo je Šibenčane i osnovao klub 2004. godine, a Split ponovno oživio prije dvadesetak mjeseci, nakon što se skoro bio ugasio nakon godina i godina ničega. Nakon 65 godina postojanja.

Pojavili su se novi zaljubljenici u ovaj atraktivni sport, nije sve u nogometu. Ignacije Valečić se zbog hrvanja iz Zagreba preselio u Šibenik i tamo, tako nam ovog trijumfa u Splitu, radi pravi posao, Vladimir Menčik je zbog hrvanja iz Slatine sa sjeveroistoka Hrvatske došao živjeti u Zadar, Josip Cindrić ostavlja pečat u Splitu i Zadru, Tomislav Radanović stvara od Splita pravi klub, Krešo Škugor, Vinko Božiković... To je ta grupa entuzijasta koja je dalmatinskom hrvanju udahnula novi život. Ako smo nekoga zaboravili, nije namjerno, neka nam bude oprošteno.

I zato je lijepo bilo vidjeti svu tu djecu u dvorani za hrvanje  u Poljudu, njih 120 iz šest klubova na regionalnom natjecanju. Uz Dalmatince, još i djevojčice splitskih Pujanki, te klince i klinceze Gospića i Istarskog borca. Bilo je i gledatelja gore na tribini, hrvanje doživljava renesansu. Blagdan hrvanja. Dalmatinsko se probudilo i krenulo, a hrvatsko je općenito sve bolje i sve uspješnije na svjetskoj sceni. Stara je narodna: više klubova = više hrvača = veća kvaliteta.

A kvalitete će sigurno biti sudeći po viđenome u Poljudu. Nije lako danas, pored Hajduka, košarke, karizme Balića i Metličića, vaterpola, tenisa i ostalih popularnih sportova splitsku, šibensku i zadarsku djecu privući u hrvanje. Zadarski klinci radije bi bili modrići, subašići, popovići, stipčevići, šibenska dica vide u sebi dražene, bukiće, danire, a splićani... da ne nabrajamo šta bi mali Splićani i tko sve htjeli biti. I ajde ti njih nekako nagovori i dovuci u...  hrvanje. 

Ali, ide to. Tomo, Krešo, Vinko, Vlado, Ignacije, Josip... stvaraju hrvačku priču koja je već predobra, a koja je, poznavajući ih, tek na početku. Jer, kako kaže, Tomo Radanović "samo ustrajnošću i napornim radom vjerujemo da će naš klub Split biti rasadnik vrhunskih hrvača koji bi mogli biti članovi reprezentacije, a tko zna, možda i sudionici Olimpijskih igara".

Naravno, nije sve tako idealno, postoje problemi, prije svega infrastrukturni, koji svakodnevno muče ove naše fanatike hrvanja. U Splitu, primjerice, ratuju s terminima za treniranje u dvorani za hrvanje, premalo ih je, pa većina djece trenira tek svaki drugi tjedan. Što je, najblaže rečeno, nedovoljno.

A Split već broji 90 malih hrvača. Šibenik 70. Zadar isto toliko. Pa ti zbrajaj. I svima njima, tako tipično za hrvatsku sportsku priču, nedostaje prostora i termina. Ne pitaju previše, samo prostora i termina. Ali, to je problem hrvatskog sustava, problem da sustava uglavnom nema. Da Berket nedavno u Kaštelima nije otvorio privatni bazen od splitske Zente do Šibenika ne bi bilo niti jednog bazena!? A i ovi u Poljudu prokišnjavaju, malo vamo, pa malo tamo. Nema se, ne može se, nema Hrvatska dvoranu za atletiku, a Srbi eno grade treću. Nema se, ne može se, ali se može za druge stvari namaknit... Zato imate livadu draga djeco.

No, vratimo se mi hrvanju. Ljudi ima, entuzijazma i ljubavi napretek, djece sve više, stižu i prvi rezultati. Ulazi se u škole, djeci se predstavlja ovaj sport, pokreću se škole hrvanja, to je bit svega. Doduše, još ima ravnatelja, njima na dušu, koji ne dopuštaju da im školskoj djeci tamo neki treneri i sportaši demonstriraju čari raznih sportova, ne puštaju ih u  škole niti pola sata, što nikako ne mogu shvatiti i neću prihvatiti. Ali ima i onih koji vrata svojih škola drže širom otvorena svim sportovima na korist djeci, što se i vidi po masovnosti malih sportaša u tim školama i klubova u tim kvartovima...

Ali, sve su to problemi koje će zaljubljenici u hrvanje u Splitu, Šibeniku i Zadru prerasti. Škole hrvanja krenule su, djeca se hrvaju i to je najvažnije. Da se hrvalo. I opet će!

Semafor

EKIPNI POREDAK

1. Šibenik   169

2. Split     129,5

3. Zadar      98

4. Gospić     56,5

5. Istarski borac  31,5

6. Pujanke    14

MLAĐI DJEČACI POČETNICI

do 25 kg:  1. Romano Bako (Gsp), 2. Gabrijel Drašković (Gsp)

do 30 kg:  1. Edvard Mukidjan (St), 2. Petar Trumbić (St)

do 33 kg:  1. Josip Grbac (Gsp), 2. Leon Bako (Gsp)

do 40 kg:  1. Roko Kostelac (St), 1.Saša Babić (Ist.b)

do 49 kg:  1. Niko Živković (Šbk), 2. Luciano Matić (Zd)

do 54 kg:  1. Niko Ivanac (Zd), 2. Hrvoje Naglić (Gsp)

do 59 kg:  1. Niko Gardijan (Šbk), 2. Linardo Maričić (Šbk)

STARIJI DJEČACI POČETNICI

do 33 kg:  1. Mateo Drašković (Gsp), 2. Matej Žagrović (Gsp)

do 40 kg:  1. Bartol Dasović (Šbk), 2. Tomislav Šiprak (Šbk)

do 49 kg:  1. Toni Raci (Šbk), 2. Ivano Ilić (Šbk)

do 59 kg:  1. Neno Gerželj (St)

do 65 kg:  1. Luka Bakota (St), 2. Vice Baranović (Šbk)

do 75 kg:  1. Dino Ćapeta (St), 2. Dino Peran (Šbk)

MLAĐI DJEČACI

do 28 kg:  1. Sergej Petković (Ist.b), 2. Teo Katunarić (St)

do 33 kg:  1. Dario Grgurić (Gsp), 2. Mihael Šop (Gsp)

do 40 kg:  1. Jure Rajković (Ist.b), 2. Lovre Strika (Zd)

do 49 kg:  1. Marko Klarić (Šbk), 2. Andrija Vlahov (Šbk)

STARIJI DJEČACI

do 53 kg:  1. Šime Urić (Zd), 2. Ivano Plenča (Šbk)

do 59 kg:  1. Frane Antunac (Šbk), 2. Luka Mijić (Šbk)

do 66 kg:  1. Marko Stamenković (Šbk), 2. Roko Strika (Zd)

do 73 kg:  1. Duje Pečarević (St), 2. Moreno Kolega (Zd)

do 85 kg:  1. Josip Bušljeta (St), 2. Renato Bušljeta (Zd)

KADETI

do 71 kg:  1. Marko Plazibat (St), 2. Josip Domazet (St)

do 92 kg:  1. Mate Vudrag (Šbk), 2. Milo Milivojević (St)

JUNIORI

do 84 kg:  1. Filip Bušac (Šbk), 2. Mate Bojčić (St)

MLAĐE DJEVOJČICE POČETNICE

do 30 kg:  1. Marcela Šumski (Zd)

do 36 kg:  1. Mia Urić (Zd), 2. Kate Nekić (Zd)

MLAĐE DJEVOJČICE

do 40 kg:  1. Leona Marijanović (Puj), 2. Marijana Šumski (Zd)

do 44 kg:  1. Nikolina Cecić (Puj), 2. Luce Glavinić (St)

do 54 kg:  1. Luce Bjažić (Šbk), 2. Marina Kalik (Šbk)

STARIJE DJEVOJČICE

do 57 kg:  1. Lucija Sarić (Zd), 2. Cvita Sikirić (Zd)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 01:04