StoryEditor
Ostaložene na ZOI

Ragbi na snijegu zaludio i Hrvat(ic)e: na prvom Europskom prvenstvu u Moskvi muški su osvojili broncu, dok su djevojke četvrte

Piše Ante Ivelić
27. prosinca 2019. - 15:58

Hrvatska je s muškom i ženskom reprezentacijom nastupila na 1. Europskom prvenstvu u ragbiju na snijegu te ostvarila izvrsne rezultate.

Naši ragbijaši su osvojili brončanu medalju, dok su djevojke u jakoj konkurenciji, u polufinalu izgubile od domaćina Rusije, potom i od Rumunjske te tako zauzele četvrto mjesto. Rusi su bili glavni favoriti u obje konkurencije te su osvojili zlata. Hrvatska je nakon trećeg mjesta u skupini, u četvrtfinalu svladala Latviju, a zatim je u polufinalu tijesno izgubila od Rumunjske. U utakmicu za treće mjesto naši ragbijaši su protiv Moldavaca poveli već u prvom napadu, nakon čega su pokazali apsolutnu nadmoć na terenu i do samoga kraja imali sigurnu prednost od 8:0. Moldavci su u posljednjoj sekundi postigli počasni poen. Hrvatska se trećim mjestom upisala među osvajače medalja prvog Europskog prvenstva

Ragbi na snijegu igra se po pravilima kao u svojoj ljetnoj inačici, ragbiju na pijesku, te je iznimno dinamičan. Pet igrača na terenu manjih dimenzija igra dva puta po pet minuta. Pravila su manje kompleksna od ragbija 15 i ragbija 7, nema skupa, niti pretvaranja, a svako polaganje je jedan poen. Rusi imaju ambiciju ubaciti ragbi na snijegu na popis zimskih olimpijskih sportova.

Pod vodstvom izbornika Tonća Buzova, za Hrvatsku su nastupili: Dino Kodžić, Ilija Biškić, Filip Perica, Bruno Đurović, Jan Vlašić, Boško Vučković, Antonio Stojanovski, Fran Peršić, Damir Conci, Luka Kovačić i Andrija Galić, dok je izbornik ženske reprezentacije Nikola Denić u Moskvu poveo: Petru Kušen, Patriciju Pribeg, Anabelu Bonačić Vicić, Dubravku Kovač, Dinu Madir, Tihanu Žaju, Paulu Kralj, Mirnu Petričević, Franćesku Pleštinu, Viktoriju Žugaj, Elu Avramović i Maju Gajicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 12:13