Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Ostalooduševljenje u konavlima

Prošlo je više od 20 godina, strunjače su dotrajale, djeca su se ‘lomila’: ni turnire više nisu mogli organizirati, a onda je stigao poklon, nove strunjače

Piše Tonči Vlašić
11. siječnja 2019. - 19:59
get_hi_media

Neke stvari je teško zaboraviti, a jedna od njih je priča legendarnog Andrije Habulina, oca dubrovačkog juda. Došao je 1960. godine prvi put na hrvatski jug. Bio sudionikom prvog međunarodnog judo seminara, koji se održao u Cavtatu, a na kojem su gosti bili čuveni nizozemski judaš Esing te trener Van der Eist. Seminar se održao pod vedrim nebom, tik do cavtatskog plivališta. Postavili su drvene pontone, na njih poredali nekoliko strunjača koje su posudili od gimnastičkog kluba, a ‘rupe’ na pontonu popunili puneći vreće od brašna svime i svačime.

Habulin, rođeni Bedekovčanin, na hrvatski jug je stigao po naredbi generala Janka Bobetka, tadašnjeg zapovjednika vojne oblasti. Rekao mu je Bobetko, njemu i Sulejmanu Muratoviću: ‘Ako ne želite biti u rezervi dok sam živ, trebate pokrenuti folklor i judo u Dubrovniku’.

Obojica su ga poslušali. Muratović je osnovao Folklorni asambl Linđo, a Habulin Judo klub Dubrovnik 1966., koji se prvo zvao Nacui. Tako je Habulin stigao u Dubrovnik zbog juda, i ostao u njemu do kraja svog života. Napustio nas je 20. lipnja 2017. godine.

Japanski natjecatelj Habulin se s judom upoznao na seminaru 1951. godine u Zagrebu, s nepunih 15 godina. Odmah ga je zavolio. Učio ga je tada na seminaru u Zagrebu japanski natjecatelj Nacui, prvi svjetski prvak u otvorenoj kategoriji. Po njemu je 1966. dubrovački klub dobio ime.

Dvadeset godina od osnutka na vrata dubrovačkog kluba pokucao je Sado Bečić. Od Habulina je sve naučio. Zbog njega je zavolio judo. Bečić je dva puta bio doprvak bivše države. Početkom 90-ih oprostio od natjecanja, ali ne i od tatamija. Ostao je na njemu. Kao trener, ali i kao sudac. Opet je ‘kriv’ bio Habulin.

Bečić se prije gotovo 30 godina uputio prema Cavtatu. Tamo gdje je prije 30-ak godina Habulin sudjelovao u prvom međunarodnom judo seminaru na ovim prostorima. Prve treninge je Bečić vodio u Domu kulture u Cavtatu, a budući je interes za judo nadmašio sva očekivanja, vrlo brzo su preselili u dvoranu Osnovne škole Cavtat. Problem su bile strunjače za rad. Njih nije bilo dovoljno, ali je za njihove muke čuo general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, tada čelni čovjek Hrvatskog judo saveza, te je u Cavtat i Konavle stigao poklon od 50 strunjača.

- Mi smo bili tada sekcija novoosnovanog dubrovačkog judo kluba, koji je radio u Mokošici. Njima je general Lucić poklonio 50 novih strunjača, te isto tako nama 50. Teško da bi bez toga naša lijepa priča imala svoj nastavak – rekao je Bečić prisječajući se tih početaka.

Nedugo nakon toga osnovan je Judo klub Konavle Cavtat. Na cavtatskoj rivi, pod vedrim nebom, organiziran je međunarodni turnir za najmlađe. Ostao je upamćen po tome da su judoke nakon dobivene finalne borbe od sreće skakali u more. Bečić i ekipa su potpisali i organizaciju prvog sportskog događaja na Prevlaci. Par dana nakon što se po prvi put na krajnjem jugu Lijepe naše zavijorila hrvatska zastava održan je međunarodni judo turnir. Na pod su se posložile drvene daske, a na njih tatami koji su koristili i na cavtatskoj rivi. Unatrag nekoliko godina strunjače, koje su dobili 90- ih na poklon, već su bile za baciti, ali, gdje ćeš ih baciti, kad nemaš druge.

– Turnire više nismo mogli organizirati jer je skupo bilo iznajmiti i dovesti tatamije. Opet, strah je bio da se te posuđene strunjače ne oštete, a strunjače koje smo imali, taj naš tatami, da smo ih bacili ne bi imali ni na čemu trenirati. Naravno, zadnjih nekoliko godina smo trčali od vrata do vrata, kumili, molili, tražili pomoć... Nije išlo kako su očekivali, a stare strunjače su svake godine bile još gore. Više nisu ublažavale padove – priznao je Bečić.

Posudili su nekoliko strunjača kako bi mogli trenirati u zadnje vrijeme.

- Nije bilo druge, a opet smo morali paziti da se te posuđene strunjače ne oštete. Prije neki dan, prije nego su počele prve borbe na tradicionalnom klupskom turniru s kojim se zaključuje godina, prolomio se veliki pljesak nakon što je Bečić zahvalio načelniku Općine Konavle Božu Lasiću te otkrio članovima kluba, njihovim roditeljima, kako je Općina kupila sto novih strunjača, te kako uskoro stiže ne jedan, već dva nova tatamija

– Pljesak je rekao sve – istaknuo je Bečić, a pljesak je potrajao.

Nitko od 80-ak sadašnjih članova kluba, te njihovih roditelja, članova obitelji i prijatelja, koji su nazočili klupskom turniru, nije skrivao oduševljenje činjenicom da će nakon više od 20 godina trenirati i natjecati se na novim strunjačama.

– Zahvaljujući pomoći Općine, sad kad ćemo imati nove strunjače, odmah smo najavili kako će se 22. lipnja održati opet Kup Cavtata. Opet ćemo finalne borbe održati pod vedrim nebom, na cavtatskoj rivi. Zatim, naš klupski turnir, budući ćemo sad imati dva tatamija, prerasti će u turnir na koji ćemo pozvati i ostale klubove iz naše županije. Znate, čini mi se kako nema obitelji u Konavlima da najmanje jedan njezin član nije bio član našeg kluba u ovih dvadeset i nešto godina od kada smo u Konavlima pokrenuli judo, a radili smo ne samo u Cavtatu, već u Čilipima, pa na Grudi, prvo u staroj školi, a potom kad se izgradila u dvorani Osnovne škole Gruda. Znali smo imati, kad smo imali dobre uvjete za rad, i po 120 malih judoka u klubu, 80-ak u Cavtatu i Čilipima, te još 40-ak u sekciji na Grudi. Vjerujem kako će opet biti tako – poželio je Bečić, vlasnik crnog pojasa 5. DAN.

Pohvalio se kako je iz Judo kluba Konavle Cavtat najbolja sportašica Općine Konavle u 2018. godini – Petra Đurković, kako je i prošle godine klub nastavio osvajati medalje na državnim prvenstvima.

– Trudimo se. Radimo. Nismo posustali ni kad je bilo teško, a posljednjih godina je uistinu bilo teško raditi. Ponavljam, strunjače više nisu ublažavale ni pad na treninzima. Sad za koji dan stižu nove. Presretni smo svi zbog toga. Bolji poklon naša djeca nisu mogla dobiti – podvukao je Bečić.

#JUDO#KONAVLE#CAVTAT#SADO BEčIć#TATAMIJI

Izdvojeno