Ostaloin memoriam

Preminuo Vladimir Papić, legendarni splitski jedriličar

Piše F.V.
22. lipanj 2019. - 15:00
111papic

U 81. godini života u Splitu preminuo je Vladimir Papić, legenda splitskog jedrenja. Sportskim jedrenjem se počeo baviti s nepunih deset godina 1948. u JK Labud, a nastavio je u susjednom Mornaru u kojem je niz godina i radio kao glavni tajnik i trener mladih, kasnije uspješnih jediličara (poput Lolića, Povića...).

U klubu u čijem je osnivanju dao ključni obol "Jedra Mladosti" potom je trenirao olimpijske kandidate tijekom vojnog roka. Kao tajnik i trener JK "Špinut" otišao je u mirovinu. Šest godina bio je prvak bivše države u raznim klasama jedrilica, od najmanjih (jednosjeda) do najvećih (krstaša s 12 članova posade), od toga triput zaredom u olimpijskoj klasi Dragon.

Ukupno je u 60 godina aktivnog jedrenja osvojio više od 200 trofeja, od toga više od 100 za prva mjesta. Na međunarodnom planu pet puta od 1985. do 1990. slavio je na regatama Pescara-Split, a na Mrduji je s Podgorkom osvojio prvo mjesto 1962. uz rekord staze koji se održao do 2008. (zadnja pobjeda Papića s Podgorkom bila je 1989.).

Dao je i izniman doprinos u radu s mladima kao trener, kao instruktor, jedriličarski sudac i organizator regata uzduž Jadrana, ali i u unutrašnjosti (Peručko jezero, Ričice, Buško jezero, Bundek). Između ostalih priznanja za dugogodišnji predani sportski rad, Papić je 2007. dobio Nagradu za životno djelo Hrvatskog jedriličarskog saveza, 2012. Državnu nagradu "Dr. Franjo Bučar", a iste godine i Trofej SSŠ-a "Fabijan Kaliterna". Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak u 17 sati na splitskom Lovrincu.

#JEDRENJE#IN MEMORIAM#VLADIMIR PAPIć