StoryEditor

Ponovo sve normalno: Blanka je opet broj 1

Piše PSD.
31. kolovoza 2008. - 16:59

Blanka Vlašić slavila je na petom mitingu Zlatne lige u Zürichu, s preskočenih 201 centimetar, čime je ostala u igri za jack-pot od milijun dolara.

Nakon što joj je na Olimpijskim igrama u Pekingu Tia Hellebaut prekinula niz od 34 pobjede, u petak je, nadamo se, otvoren novi.

- Razmak između natjecanja je bio kao i prošle godine nakon Osake, ali tada nije bilo dočeka i svega što na neki način remeti ritam pred natjecanje, tako da nismo očekivali da će biti lagano – objasnio je Blankin otac i trener Joško Vlašić.

Prošle godine je Splićanka iz Osake doputovala s naslovom svjetske prvakinje, a ove godine iz Pekinga s titulom olimpijske doprvakinje. Opet je trebalo u kratkom vremenu zaboraviti sve i pripremiti se za najveći miting sezone. Uz to, ni temperatura u Zürichu nije bila po volji natjecateljica.

- Podloga je bila mekana jer je bilo dosta vruće i to je predstavljalo problem većini cura. Uz to, Blanka i Hellebaut bile su ujutro na presici, odradile su i kontrolu opreme, a sve to iscrpljuje. U skoku na 198 centimetara bilo je malih problema, ali imala je snage kad je trebalo. Ova pobjeda je povratak normalnim odnosima snaga u skoku u vis – objasnio je Vlašić koji nije previše iznenađen lošim nastupom olimpijske pobjednice. Podsjetimo, Hellebaut nije uspjela preskočiti letvicu na 195 centimetara.

- Takav nastup ne dolikuje olimpijskoj pobjednici, ali vjerojatno je sve što se događalo u i nakon Pekinga ostavilo traga na njoj. Ipak, ona je dosta tijekom sezone oscilirala - kazao je otac naše kraljice visina koja se za pozamašnu svotu zelenih novčanica, jack-pot Zlatne lige, bori s Kenijkom koja trči na 800 metara, Pamelom Jelimo.

Kako bi Blanka dobila pola kolača, ili pak cijeli, trebat će učiniti još dvije stvari. Morat će biti bolja od konkurencije na posljednjem, šestom mitingu Zlatne lige 5. rujna u Bruxellesu i pojaviti se (plasman nije bitan) na finalu atletske sezone, 14. istog mjeseca.

- To je virtualni novac, o tome ne razmišljamo. U glavi nam je samo pobjeda. Iako se iskreno nadam da u Bruxellesu, na terenu Tije Hellebaut neće biti kao u bajci o lisici i rodi – slikovit je bio Vlašić, aludirajući pritom na to da bi domaćin mogao spremiti pokoju zamku koja bi išla na ruku domaće djevojke.

josip smolić

204 - Stefkin rekord mitinga

Lani je Blanka u Bruxellesu slavila s 203 centimetra. Uz to napadala je svjetski rekord, ali 2 metra i 10 centimetara bilo je previsoko. Iako je sama Blanka tada kazala da nikad nije bila bliže tomu da preskoči spomenutu visinu.

Rekord mitinga drži vlasnica svjetskog rekorda Stefka Kostadinova, ona je 1985. godine preskočila 204 centimetra.

 

#BLANKAVLAŠIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 04:14