StoryEditor
OstaloREKONSTRUKCIJA

Otkrivamo kako se dogodio stravični pad gimnastičarke Ane Đerek

25. travnja 2018. - 14:55

Splitska olimpijka Ana Đerek teško se ozlijedila na treningu, prilikom preskoka pala je na glavu te doživjela jaki potres mozga.
Dogodilo se to u ponedjeljak uvečer u gimnastičkoj dvorani u sklopu Bazena Poljud. Odmah je kolima Hitne pomoći prevezena u splitsku bolnicu gdje joj je pružena pomoć.

– Bilo je strašno, ne mogu doći sebi... – kazala nam je odmah predsjednica GK Marjan Deni Borozan te dodala:

– Toliko truda, rada, a onda zbog dvorane koja je premala dogodi se ovo.

Kako nam kažu iz njezinog GK Marjan Ana se nakon nesreće nije niti sjećala da je nastupila na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Ostala je na pretragama da bi se vidjelo koliko su teške ozljede, radi li se “samo” o potresu mozga, ili je još nešto u pitanju.

– Ujutro se pokazalo kako srećom nema izljevi krvi u mozak – kazala je Deni Borozan.

Treba joj 24 metra

Za Anin zalet u preskoku potrebno je 24 metra, no dvorana u sklopu poljudskog bazena je već odavno, znaju to i ptice na grani, neadekvatna za treniranje vrhunske gimnastike. Ana, stoga, kao reprezentativka dio priprema odrađuje u dvorani u Nedelišću. 

No, za vrhunske rezultate to je premalo, poneka pokuša i u splitskoj dvorani odraditi, vježbati za vrhunska ostvarenja, no to je uvijek iznimno rizično, Ipak, vrhunski sportaši pokušavaju, trude se, rade u teškim uvjetima ako treba, baš kao i Ana sada.
Nažalost, ovog puta dogodila se nesreća, Ana je ozlijedila glavu i nadamo se da će ipak u konačnici sve biti u redu.

Trenerica Magda Milošević Ilić opisala nam je što se u dvorani događalo kobnog ponedjeljka.

– Njezin trener Miro Končarević i ja smo jednostavno doživjeli šok. U dvorani je bilo puno djece. Pola dvorane je za vrhunske vježbače, a druga polovica služi školi gimnastike. Došla je Ana na trening, raspoložena, imala je kolokvij i dobro ga odradila. Bili smo nekoliko dana u Nedelišću, pripremamo se za Svjetski kup u Osijeku... – počela je priču trenerica Magda.

Stvari su “ni iz čega” izmakle kontroli.

– Bio je dan laganog treninga. Odradila je odlično ruče i krenula na preskok. Znate kako nam je kratko zaletište i mala jama. Radila je osnovni element, premet. Je li se zaletjela previše, okrenula se... Uglavnom, išla je u povratni salto. Koljenima se udarila, pala na strunjače. Kako je tu skučeno, pala je na strunjaču i nogama se udarila u glavu.

Nema uvjeta za vrhunski sport

Što su rekli liječnici?

– Doktori su napravili sve preglede, koljenom se udarila u desnu jagodičnu kost koja je napukla kao i usnica, zadobila je i potres mozga i sad se nekih stvari ne sjeća, nekih se sjeća. Ostala je na promatranju, vidjet ćemo za dva-tri dana... Za gubitak sjećanja liječnici kažu da je kod ovakvih situacija to normalno.

Otkrila nam je trenerica Magda i koji su problemi s dvoranom.

– Znate kako je kod nas. Dvorana je dobra za malu djecu, ali što se tiče vrhunske gimnastike, to smo prešli. Tri puta smo imali natjecateljice na Olimpijskim igrama (Tina Erceg dva puta, Ana Đerek jednom, nap. a.), a iz ovakve dvorane. Zamislite da imamo prave uvjete.

Ponudila je potom trenerica i svoju ideju kako u budućnosti pomoći kod ovakvih situacija.

– Kad smo zvali Hitnu pomoć nismo znali što napraviti dok ne dođu. Bili su jako brzi, ali zamislite da je bila liječnička ambulanta u Poljudu? Uvečer na bazenima u raznim sportovima trenira više od tisuću djece. Ja to godinama govorim. Jedna hitna ambulanta bi puno značila. Oni jesu brzo došli, ali koristili bi nam liječnici na licu mjesta. Na kraju je sve dobro i završilo. U mojoj dugogodišnjoj karijeri ovo je prvi slučaj da se iz običnog elementa dogodilo nešto ovakvo – zaključila je Magda Milošević Ilić.

Upozorenje je ovo svima koji utječu i mogu utjecati na uvjete rada u splitskim sportskim kolektivima. Vapaji iz GK Marjan sežu godinama unatrag, no ništa se konkretno nije pomaklo da splitska gimnastika dobije bolje uvjete.

Klub okuplja stotine djece, postoji i lista čekanja za upis, no i dalje se stiskaju u dvorani koja bi možda bila adekvatna za neki drugi sport, za gimnastiku, očito, nije.

Odlična je ideja i o ambulanti na Poljudu, mogli bi se tamo obavljati i obvezni sportski pregledi... Ideja je puno, ima i prostora, samo treba dobre volje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 04:26