Ostaloriječ trenera

Oreščanin optimist uoči Dinama: osvrnuo se na interes Barcelone i razmišlja li o lovu na drugo mjesto

Piše Vedran Babić

Najveći hrvatski sportski derbi je pred vratima. Hajduk protiv Dinama, u srijedu na Poljudu od 19 sati. A Hajdukov trener Siniša Oreščanin – optimističan. Kako i ne bi bio. Njegova je momčad u pozitivnom nizu od četiri uzastopne pobjede. (Inter, Slaven Belupo, Rudeš i Istra).

- Atmosfera je normalna, pokušali smo se oporaviti koliko smo mogli u ova dva dana – rekao je Oreščanin u uvodu konferencije za medije.

Dinamov trener Nenad Bjelica dosta rotira momčad?

- To je možda otežavajuće, ali s obzirom na gungulu koja bi vladala da se derbi igra vikendom, čak mi je i veća fora da imamo samo dan-dva za pripremu i da odmah ide utakmica.

Kakav Dinamo očekujete?

- Očekujem europski Dinamo koji, pogotovo nakon ispadanja iz Europe, traži motiv kako završiti sezonu, a da trener zadrži kontrolu nad svime. Ovo je Bjelici idealna prilika da ponovno pokrene igrače.

Tko može, ne može?

- Tahiraj je malo rovit, vidjet ćemo hoće li biti u kadru. Vučur je također „out“, ostali su više-manje spremni.

Otkud vam prijeti najveća opasnost?

- Dinamo je ove sezone, a to je glavna zasluga Bjelice, jako izbalansiran i stabilan. Približio se europskim mjerilima. Bjelica ima potpunu kontrolu nad svlačionicom, što nije uvijek bio slučaj. To je najveća vrijednost. Naravno, ima Dinamo i svoje dobre karakteristike u tranziciji i reaktivnom nogometu. U fazi napada baziran je na krilnim igračima i visokim „osmicama“. S puno igrača pokušava dolaziti u završnicu. A tu je, dakako, i izražena individualna kvaliteta.

Kako mislite da nije postojala kontrola nad svlačionicom?

- Bio sam gore, znam što je to, ali ne bih ulazio u detalje.

Spremate li možda neka iznenađenja u sastavu?

- Uvijek spremamo nešto. Imamo ideje, ali želim naglasiti da smo fokusirani samo na sebe. Vjerujem u svoj proces i svoju momčad. Život ide dalje i nakon sutrašnje utakmice. Ovaj derbi shvatit ćemo kao dobar test, da vidimo koliko smo blizu Europi.

Ušuljali ste se u Europu, razmišljate li sada i o lovu na drugo mjesto?

- Ne, naravno da ne. Pokušavamo ostati na zemlji. Baš smo jučer razgovarali o tome. U svlačionici na panoima imamo modelne vrijednosti timskog duha. Moramo biti ponizni i oprezni da iz ovoga ne krene euforija.

Domagoj Bradarić na meti je velikana, čak i Barcelone, hoćete li posebno razgovarati s njim?

- Danas ćemo pojedinačno razgovarati s igračima, vjerojatno i s njim. Ne nužno o tome.

Vraća li se Palaversa u prvih 11?

- Još imamo treninge i sastanke pa ćemo nakon toga odlučiti.

Za Dinamo nije potrebna dodatna motivacija?

- Ova je utakmica najlakša po pitanju motivacije. Čak možda i treba tamponirati, pripaziti da stvar ne od previše gore. Bitno je naći balans između lijepog okruženja na tribinama te travnjaka, odnosno da momci rade ono što smo se dogovorili. Lokomotiva (op.a. pobjeda 2:1 na Poljudu 10. veljače) je bila dobar psihološki test jer tada dugo nismo imali utakmicu pred publikom.

Je li Dinamo favorit?

- Na Poljudu nitko nije favorit. Šanse su 50-50.

Bi li bod bio dobar?

- Na to bih lakše odgovorio nakon utakmice.

Možete li najaviti lijep derbi, kvalitetan, po guštu navijača?

- Da. Trebala bi biti OK utakmica, bliža europskim okvirima. To je moja želja, a i Dinamo je pokazao ove sezone da je uhvatio srednju klasu europskog nogometa.

Hoće li Caktaš opet izvoditi penal?

- Pitanje je hoće li bit' penal. Hoće, izvodit će.

#HAJDUK#DINAMO#SINIšA OREščANIN