StoryEditor
Ostalonogometaši vodili glavnu riječ

Optuženi za seksualno uznemiravanje i napade tijekom ekskurzije u Hrvatskoj: prestižno sveučilište isključilo 52 sportaša iz svojih klubova, a glavne pokretače nereda još oštrije kaznilo

27. rujna 2019. - 23:46

Deseci studenata engleskog Sveučilišta Surrey izbačeni su iz sportskih momčadi uslijed optužbi za seksualno uznemiravanje i agresivno ponašanje tijekom ekskurzije po Hrvatskoj, prenosi portal The Tab. Sportsko disciplinsko vijeće Sveučilišta istraživalo je navode studenata o neprihvatljivom ponašanju svojih studenata sportaša u čemu su prednjačili članovi nogometnog kluba. Naime sve učestaliji incidenti na sveučilištima su povezani sa sportskim klubovima, da je za mnoge studente to postalo "normalno", te su mnogi zapravo bili i uplašeni prijavljivati ovakve slučajeve.

Sveučilišni odbor je na kraju odlučio da 52 studenta koji su bili na turneji po Hrvatskoj isključi iz svih sportskih aktivnosti, te da im se zabrani predstavljati Sveučilište na bilo kojoj razini.

- Realno gledajući sport na Sveučilištu ima jaku poziciju i mnogi su sebi uzeli za pravo da tijekom tjedna inicijacije u momčadi rade svakojake nenormalne incidente. Tijekom putovanje po Hrvatskoj svi su bili raskalašeni, radili svakojake gluposti i dobro je da nije netko nastradao - Istakao je student Surreya.

Agencija "Ilovetour" koja je organizirala ovu turneju poznata je po svojim putovanjima upravo za sportske momčadi Sveučilišta. U paketu koji nudi opisuju jedan dan natjecateljskog sporta, potom aktivan društveni život i "svaku zabavu koju možete zamisliti"

Upravo ova zabava je izmakle kontroli jer su članovi nogometna kluba poticali mlađe da na ulicama presreću djevojke i žene, te ih pokušavaju oboriti na pod uz svekoliko odobravanja i navijanje ostatka momčadi. Kako je priča krenula, Sveučilište je poduzelo i širu istragu, te osim isključenja sportaša iz klubova, glavni pokretači nereda su izbačeni sa Sveučilišta, dok su za neke "manje krive" izrečen opomene pred isključenje. Voditelji nogometnog kluba javno su se ispričali rektoratu Sveučilišta.

- Prihvaćamo sve izrečene kazne, glavni krivci više nisu na Sveučilištu i ispričavamo se svima koji su povrijeđeni ovim ponašanjem.

Glasnogovornik Sveučilišta Surrey je uputio ispriku i britanskoj javnosti, te ostalim studentima koji su zbog divljanja svojih kolega imali neugodnosti na putovanjima.

- Za nas je takvo ponašanje neprihvatljivo i poduzet ćemo sve da se u budućnosti ovakvo nešto ne ponovi – izjavio je glasnogovornik Sveučilišta.

Iako se nigdje ne navode lokacije po Hrvatskoj gdje su divljali engleski studenti navodno se čitav niz incidenata dogodio prošlog ljeta kada su sveučilištarci Surreya bili na svojoj turneji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 21:10