StoryEditor
Ostalonedjelja na tatamiju

Olimpijski pobjednik i MMA borac, legendarni Satoshi Ishii, sutra na Gripama održava seminar humanitarnog karaktera

16. studenog 2019. - 17:54

Sutra je veliki dan za jiu jitsu zajednicu u Splitu. I šire. U grad pod Marjanom stiže Satoshi Ishii, olimpijski pobjednik u judu i aktualni MMA borac, 32-godišnji Japanac s hrvatskom putovnicom (!) održat će u dvorani judo kluba Student na Gripama jiu jitsu/judo seminar, humanitarnog karaktera.

Prihod od kotizacija bit će uplaćen na račun Sportskog saveza invalida grada Splita.

Ne znaš šta je bolje, to šta ćemo u Splitu moći uživo učiti od velikana borilačkih sportova Satoshija Ishiija ili to što će sav prikupljeni novac ići sportašima s invaliditetom. Još kad se to dvoje spoji, eto nam razloga da najavimo ovaj događaj kako spada. Svaka je kuna bitna, svaka će dobro doći. A i ima se šta naučiti od velemajstora.Posebno raduje humanitarni aspekt seminara, jer će se momci iz jiu jitsua i juda, i sami u kroničnoj besparici, odreći zarađenih kuna u korist sportaša s invaliditetom.

A dobro znamo kako klubovi u ova dva sporta svaku kunu okrenu prije nego šta je potroše na termine, putovanja, opremu...
I zato svaka čast organizatorima iz Checkmat Split jiu jitsu kluba! Mladog kluba kojeg vode braća Bruno Vuksan Ćusa i Tin Vuksan, osnovanog početkom ove godine:

- Treniramo u maloj dvorani Obrtne tehničke škole. Zadovoljni smo, iako nam je dvorana definitivno najveći problem. Termini su dosta skupi za naš sport, ali u ovo nismo ni krenuli zbog novca. Da jesmo, otvorili bi pizza cut ili fast food – kaže Vuksan mlađi, Tin.

U priču se ubacio i stariji brat Bruno:

- Split je talentiran grad za sve sportove pa tako i za jiu jitsu, ali se to još uvijek ne vidi u rezultatima. Nadamo se da ćemo to uskoro promijeniti jer je potencijal velik. Počeli smo raditi i s djecom što nas posebno veseli.

I krenuli su pravim putem. Doveli su u Split Satoshi Ishija koji će sutra, s početkom u 11 sati, u okviru seminara pokazati svoje judo i jiu jitsu vještine. A ima ih on, nije da nema. U radu seminara mogu sudjelovati svi registrirani članovi nekog od jiu jitsu ili judo klubova.

Satoshi Ishii je veliko ime svijeta borilačkih sportova. U Pekingu 2008. godine osvojio je zlatnu medalju u judu kao najmlađi i najlakši u povijesti teške kategorije (samo 22 godine), a onda se prebacio u MMA svijet. Dvaput ga je porazio naš Mirko Filipović, dovoljan razlog da Japanac preseli u Zagreb kako bi mogao zajedno trenirati s Cro Copom.

Postali su veliki prijatelji. Satoshiju se život u Zagrebu toliko svidio da je tražio i dobio hrvatsko državljantsvo i sada nastupa pod hrvatskom trobojnicom  (“u Hrvatskoj se ljepše živi, u Japanu žive samo da bi radili... ovdje su ljudi pozitivni, dok su u Japanu negativni, samo vrše pritisak jedni na druge”).

I veliki je humanitarac. Borac velikog srca, ne samo u parteru. Veći dio svoje zarade donirao je u humanitarne svrhe, primjerice Dječjem domu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. I opet će, kaže. Ne čudi onda što će se i prikupljeni novac u Splitu usmjeriti za potrebe sportaša s invaliditetom.

I zato bravo za momke iz kluba Checkmat Split, rade pravu stvar.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 15:49