StoryEditorOCM
OstalouDAR GROMA

Obitelj Brnić u rukavicama: sinkronizirano plivanje zamijenile udarcima u ringu

24. lipnja 2017. - 13:01
boks_grom6-160617.JPG

Boksačku obitelj Brnić čine otac Ivan, trener BK Groma kojeg je 2006. godine osnovao na splitskim Gripama i koji je od prije mjesec dana izbornik Reprezentacije za kadetkinje i juniorke. Inače je profesionalni vojnik i u Lori radi kao protuminac u ronilačkoj postrojbi.

Tu je zatim njegov stariji sin Marjan (17), mlađi senior koji je prošle godine bio prvak Hrvatske i reprezentativac, te je sudjelovao na Europskom i Svjetskom prvenstvu, dok se ove godine kroz izborne sparinge mora izboriti za odlazak na Europsko prvenstvo.

Marjana je u ring slijedila njegova sestra Ivona (15), juniorska prvakinja države koja s kolegicom Antonijom Žajom ubrzo odlazi na Europsko prvenstvo u Rumunjsku. Njenim putem je zatim krenula sestra Marijela (13) koja je nakon samo godinu dana aktivnog treniranja boksa proglašena najboljom kadetkinjom na Prvenstvu Hrvatske.

Grom je osnovan kao rekreativni klub, no zadnje tri godine je eskalirao u takmičarski klub. Od 40 članova među kojima je većina iz naše obitelji, imamo desetak takmičara koji nižu najbolje rezultate na državnim natjecanjima. Tako sam automatizmom postao izbornik u dvije kategorije. Ulažemo puno rada, truda i odricanja. Kompletna obitelj se podredila sportu – priča Ivan.

Kaže da njegovi takmičari dnevno treniraju četiri do pet sati. Dizanje iz kreveta je u šest sati i ide se na trčanje. Nakon škole i učenja, ponovo slijedi trening. Rekli bismo, pravi vojnički režim. Za suprugu veli da ju je u početku bilo strah što joj se kćerke bave boksom, no iako se sada na to navikla, i dalje ne može gledati njihove mečeve. Veli da su kćerka na boks krenule – spontano, jer da su pratile starijeg brata koji ih je povukao za sobom. No, prvo su se godinama bavile vrlo ženstvenim sportom - sinkroniziranim plivanjem.

Ivona priča da je na bazene došla za bratom dok je trenirao vaterpolo, kao što ga je kasnije pratila u boksačku dvoranu, pa očekuje i da će njihov najmlađi brat jednog dana krenuti njihovim stopama.

Prije bih nakon sinkroniziranog plivanja odmah trčala na boks. No, to me je izmorilo i morala sam izabrati. Odluka je pala na boks jer u pojedinačnom sportu znam za što sam radila i gdje moram biti bolja, dok kod timskih sportova kad jedan pogriješi onda svi ispaštamo, a to mi se ne sviđa.

Uspješna boksačica pohađa Zdravstvenu školu. Ujutro je na nastavi, a popodne na praksi. Uz to im se svake večeri mijenja raspored sati za sljedeći dan, pa kaže da uvijek mora biti spremna za svaki predmet. Uči s prijateljicama i tako si međusobno pomažu. Svaki dan odlazi u trgovački centar na Mejašima, ali ne u šoping, već u zoru trči po uzbrdicama i stepenicama njegove garaže.

– Lipo je nešto napraviti od sebe i u sportu “izgubiti” dva, tri sata, nego u noćnom izlasku. Bez njega mnogo toga ne možeš iskusiti. Naravno da nekad dobijemo udarac, ali to je sport i plačemo kad nam je teško, ali si i međusobno pomažemo – kaže Ivona.

Dodaje da je uz Marijelu kad ona ima mečeve, te da je iznenadi koliko je njena mlađa sestra odlična i koliko toga može izdržati u borbi.

I Marijela se odlučila za boks nakon četiri godine sinkroniziranog plivanja. Tu joj je, kaže, lijepo uz obitelj i rođake. Već godinu dana svaki dan trči, radi na tehnici, ima sparinge... Nije dugo morala čekati na rezultate.

Učenica je Osnovne škole Mejaši i kaže da bez problema rješava sve probleme.

– Boks ti daje samouvjerenost u nastupima. Tako, kad me netko naljuti, to odmah riješim, ali ne šakama, već mu bez oklijevanja kažem da to više ne radi jer to nije lijepo. Također, uvijek stanem na stranu jedne sramežljive cure iz razreda koja u određenim situacijama ništa ne govori, pa se zauzmem za nju.

U provod s prijateljicama ide samo ljeti i to od 18 do 22 sata.

– Treninzi u Groma ne staju u ljetnim mjesecima, pa se moje prijateljice znaju ljutiti što nema više slobodnog vremena – kaže mlada boksačica.

Vremena za izlaske nema ni brat Marjan koji naglašava da prvo treba misliti na školovanje, pa onda boks. Pohađa građevinsku školu i želi postati arhitekt ili građevinski inženjer, a jednog dana će zarađivati crtajući moderne obiteljske kuće s puno otvorenog prostora i staklenih stijenki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 03:35