StoryEditor
Ostalo88. izdanje

Naša najmasovnija jedriličarska regata ove će godine biti proširena uvođenjem nove verzije 'Mrduja - festival mora i jedara'

3. listopada 2019. - 11:40

Ove će godine „Mrdujska regata“ biti – na kvadrat! Naime, 88. izdanje te slavne jedriličarske manifestacije, koje se održava u subotu, bit će prošireno u odnosu na prijašnje godine uvođenjem nove verzije „Mrduja – festival mora i jedara“.

Ona glavna regata jedrit će se kao i do sada uz pravila koja su vrijedila svih dosadašnjih godina. To ostaje nepromijenjeno. Start je ispred gradske luke u Splitu, okret je oko otočića Mrduje, a cilj podno Sustipana. Prijave se kao i lani primaju internetski, putem stranice Jedriličarskog kluba Labud.  

E, sad. Novitet za ovu godinu. Taj novi segment regate „Mrduja – festival mora i jedara“ imat će cilj na okretu kod Mrduje, ali i drukčija pravila. Jedri se po „OPEN“ sustavu razvrstanja prema dužini preko svega od minimalno 5,5 metara, zatim će zbog sigurnosti svi sudionici ispod 16 godina morati nositi pojaseve za spašavanje, a pravo sudjelovanja nemaju jedrilice višetrupci, olimpijske klase i slične preinačene jedrilice, ističu organizatori, kao ni jedrilice s trapezima te one koje ne udovoljavaju minimalnim propisima sigurnosti.

I prijave za „Mrduju – festival mora i jedara“ su jednostavnije, pa se one primaju dolaskom u regatni ured JK Labud (otvoren do sutra u 19 sati) i ispunjavanjem podataka o plovilu i kormilaru.

Kup Lukša Cicarelli

Zajednički je start obiju regata u subotu 5. listopada u 11 sati, a novost je i formiranje Kupa Lukša Cicarelli u spomen na tog legendarnog jedriličara Labuda koji je preminuo prošle godine. Organizatori su uveli to natjecanje sa željom da se mladima ukaže na prave vrijednosti te iskaže poštovanje prema jedriličarskim velikanima iz prošlih generacija, a Cicarelli je svakako jedan od njih. Za taj Kup borit će se sve posade koje odjedre Mrdujsku i Višku regatu po „OPEN-u“, a sudjelovale su i na Komiškoj.

- Pozivamo sve ljubitelje mora koji imaju plovila na jedra, od obiteljskih posada do jedriličarskih družina kojima rezultat nije primarni cilj, da ovu subotu isplove, zajedre i uživaju što su dio ovog najmasovnijeg jedriličarskog spektakla na našoj strani Jadrana.

- Priznanja pobjednicima skupina i ukupnom pobjedniku ni na festivalu mora i jedara neće izostati – ističu organizatori na čelu s Damirom Skelinom, predsjednikom Organizacijskog odbora, vjerujući da će i ove godine privući veliki broj sudionika. Što onih koji regatu shvaćaju ozbiljno, za što bolji plasman, a što onih kojima je rezultat u drugom planu.

Nema sumnje, „Mrduja“ će i ove subote biti spektakularna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 08:34