StoryEditorOCM
Ostalomaratonska plivačica

Nakon povijesnog podviga, Dina Levačić spektakularno dočekana u Mravincima: ‘Ovo ću pamtiti do kraja života‘

Piše David Kapetanović
22. ožujka 2023. - 20:05

Cijelu srijedu je u Splitu i okolici bilo predivno vrijeme, stanovnici Mravinaca nisu mogli poželjeti bolji dan za doček koji su pripremili svojoj maratonskoj plivačici, Dini Levačić.

Skromna Mravinčanka je točno na svoj 27. rođendan preplivala 23 kilometra dug Cookov prolaz na Novom Zelandu čime je zaokružila Oceanovih sedam, naziv za sedam plivačkih maratona na otvorenom moru. Postala je tek 23. osoba kojoj je to uspjelo, a postignuće je još vrjednije jer je Dina najmlađa osoba u povijesti kojoj je to pošlo za rukom.

Dug je, i bez sumnje iscrpljujuć, bio put s Novog Zelanda natrag u Hrvatsku, pogotovo nakon povijesnog pothvata, ali svjesni su toga Mravinčani, kao i veličine njenog postignuća te su joj zato priredili spektakularan doček.

Pojavila se točno u 17 sati, u središtu Mravinaca, a dočekana je špalirom solinskih mažoretkinja, mladih nogometaša Sloge i vatrenom bakljadom. Popraćena je i sveopćim oduševljenjem, pjesmom i veseljem.

image
Vojko Bašić/Cropix

„Nisam očekivala ovakav doček niti sam od ovakvih stvari. Meni je plivanje dio mog normalnog života i ponekad mi treba netko sa strane reći koliko to nije normalno i koliko to sve skupa vrijedi.

Plivam već 23 godine i u tim godinama je bilo i dana kada nisam htjela ni vidjeti bazene, niti se ustati iz kreveta i ići plivati, ali bilo je i predivnih dana“,  rekla je samozatajna Dina pa se osvrnula na netom završeni izazov: „Ovaj izazov s Oceanovih sedam je bila posebna avantura koju ću sigurno pamtiti do kraja života, pogotovo prelaz Cookovog prolaza na moj rođendan.

Jedino je moje ime napisano uz sve moje rezultate, ali uz njega je i bezbroj ljudi koji su bili uz mene, ne samo u sportskoj karijeri nego i u obrazovanju, fakultetu i u poslu,“ zaključila je.

Publici se kroz suze obratila i ponosna mama Željana: „Skoro sedam godina je prošlo od početka projekta, puno toga se dogodilo. Bilo je uspona i padova kao i svugdje ali nikada nisam sumnjala da ćemo dočekati ovaj dan.

Presretna sam i ponosna što je uspjela u svom naumu. Ušli smo u ovaj projekt bez ikakvih sredstava te se želim zahvaliti svim malim ljudima s velikim srcima koji su nam pomogli i zbog njih smo danas ovdje gdje jesmo i zbog njih je Dina uopće uspjela doći do Novog Zelanda i preplivati ga.“

Nevjerojatnoj Dini su se došli pokloniti i predsjednik odbora Mravinci Tomislav Tente, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ali i gradonačelnik obližnjeg Solina Dalibor Ninčević:

„Već dugi niz godina sam dobar prijatelj obitelji Levačić, kad god bih imao priliku razgovarati s Dinom svaki puta bih iznova ostao iznenađen i zadivljen njenom odlučnošću i pozitivnom energijom koja je zračila iz nje.

image
Vojko Bašić/Cropix

Posebno sam sretan što sam ovdje ne samo kao gradonačelnik, nego i prijatelj obitelji. Dina može biti primjer svima, a pogotovo mladima. Na mene i na grad Solin se uvijek možete osloniti“, poručio je.

Dini je uručen i buket ruža, a i svečano je započela feštu otvaranjem šampanjca. Čep je otišao visoko, visoko, slično kao i Dinina karijera, a onda je bilo vrijeme za svečane torte, na koje su najviše bili nabrijani oni najmlađi.

Neka se Dina sad odmori i opusti, zaslužila je. Ali znamo da neće mirovati dugo, ipak je već najavila da traži nove izazove i projekte pa nek nađe uspjeha u njima kao što je to napravila u maratonskom plivanju.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 20:35