StoryEditor
OstaloARIANE friedrich je U pekinGU tješila blanku, no u bruxellesu nije imala popusta

Najbolju sezonu tek čekamo...

Piše PSD.
7. rujna 2008. - 12:27

Jedna je od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena. Jedna od najboljih skakačica uvis svih vremena. Nadali smo se svi zajedno s Blankom Vlašić kako će ove sezone postati i olimpijska pobjednica i uzeti svih šest mitinga Zlatne lige. Nije išlo. Svejedno, i dalje je Blanka jedna od najvećih, ali i dalje “samo” jedna od, ne i najveća u svojoj disciplini.

Jedna svjetska titula na otvorenome, dugi niz nepobjedivosti i dvoranskih medalja zasad nije dovoljno da ju proglasimo najboljom svih vremena. No, ima još vremena. Godine su i dalje na njezinoj strani. Ova je sezona, pak, svima, i njoj i trenerima i navijačima još jednom potvrdila kako u vrhunskome sportu nema mjesta garancijama i emocijama. Pravi su primjer dvije konkurentice koje su srušile dva Blankina velika sna. Koje su joj oduzele dva zlata, olimpijsko i bankovno.

Belgijka Tia Hellebaut cura je koja neprestano plješće konkurenticama. Bodri sve oko sebe, prenosi timski duh sedmoboja u inače samotni skok u vis. No, nema popusta prema nikome. U svom “divljačkom” načinu skakanja uvijek je spremna eksplodirati i na koncu zapljeskati sama sebi. I imala je zašto lupati dlanovima u Pekingu. Preskočila je 205, kao i Blanka, ali s povoljnijom listom prethodnih skokova.

Baš smo u Pekingu nakon finala u hodnicima “Ptičjeg gnijezda” u šetnji s Blankinim trenerom Bojanom Marinovićem susreli Njemicu Ariane Friedrich. Tada ni ne znajući što će mršavica napraviti u Bruxellesu, Bojan je bio pun simpatija za Ariane.

- Boli me kuk - pravdala se tada Njemica za loš nastup u kineskome velegradu i raspitivala se za Blankino psihičko stanje: - Sigurno je razočarana.

A Marinović je, suosjećajan kakav jest, našao snage kako bi utješio i razočaranu Njemicu. Očinski ju je poljubio u čelo i preporučio operaciju. Što skoriju.

- Ne smiješ riskirati. Još si mlada i to može biti opasno - preporučio joj je.
No, Friedrich nije nastavila “kukati”. Bol je valjda brzo prošla, a suosjećanje za Blankin poraz u Pekingu prestalo je čim je izašla na zaletište skoka u vis u Bruxellesu. Obje su preskočile dva metra, ni ovaj put Blanka nije nadskočena, ali je poražena zbog slabije liste skokova.

Bila je splitska atletska diva tako blizu sezone iz snova. Iza nje je i ovako nevjerojatna godina puna uspjeha, ali uvjereni smo, sigurni smo i ona, kako još nismo vidjeli najbolje od nje. Onu pravu Blankinu sezonu života ćemo tek doživjeti. Uskoro.

Pero Smolčić

#BLANKAVLAšIć#ARIANEFRIEDRICH

Izdvojeno