StoryEditor
Ostaloodbijenica

MOO ne priznaje izbor Lukašenkova sina: Bjeloruski olimpijski odbor nije na odgovarajući način zaštitio sportaše od političke diskriminacije

8. ožujka 2021. - 19:53
Fabrice Coffrini/AFP

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odbio je priznati izbor sina bjeloruskog predsjednik Aleksandra Lukašenka, Viktora za šefa Olimpijskog odbora te zemlje.

Budući da je ocu i sinu Lukašenko već zabranjeno prisustvovati Olimpijskim igrama u sklopu privremenih mjera koje je MOO poduzeo u prosincu, olimpijsko tijelo je priopćilo da ne priznaje Viktorov izbor 26. veljače za čelno mjesto nacionalnog olimpijskog odbora.

Viktor je na mjestu šefa Bjeloruskog olimpijskog odbora naslijedio svog oca Aleksandra.

- MOO je također, s velikim razočaranjem primijetio da Bjeloruski olimpijski odbor nije na odgovarajući način zaštitilo bjeloruske sportaše od političke diskriminacije - navodi se u priopćenju MOO-a.

MOO je u prosincu zabranio Lukašenku i njegovom sinu prisustvovanje Igrama i isključio ih iz svih ostalih aktivnosti MOO-a, dok je istovremeno obustavio bilo kakve uplate nacionalnom odboru, osim onih za potporu sportaša u kvalificiranju za Olimpijske igre.

Aleksander Lukašenko, koji je na čelu Bjeloruskog olimpijskog odbora bio od 1997. godine, u kolovozu prošle godine osvojio je šesti predsjednički mandat zaredom što je izazvalo brojne prosvjed i demonstracije oporbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 18:08