StoryEditor
Ostalojudo na škoju

Mlado i staro u kimonima napunilo Hvar: Napokon smo kupili kombi da možemo na natjecanja

Piše Mirko Crnčević
22. listopada 2019. - 20:58

Osim brojnih sportova, poput nogometa, rukometa, boćanja, šaha, vodenih sportova..., svoje korijene na otoku Hvaru pušta i judo.

A što se tog borilačkog sporta tiče sve je po dobru krenulo dolaskom Renata Šćulca na škoj prije nekoliko godina, judaša koji u svojoj vitrini ima titule prvaka Hrvatske u svim uzrastima, jednog od rijetkih osvajača medalje na seniorskom prvenstvu bivše države. Naravno, s godinama je položio sudački ispit, a počeo se baviti i trenerskim poslom, tako da sada svoje znanje i iskustvo uspješno prenosi na mlađe naraštaje.

- Temeljni cilj je da, uz razumijevanje tijela jedinica lokalne samouprave, uključimo što više djece u ovaj sport i da ona kroz treninge postanu što bolji ljudi, korisni članovi zajednice, baš onako kako nam je to svojim životom sugerirao osnivač juda Jigiro Kano (1860. - 1938. op.p.). Treba li reći da je ovaj borilački sport u međuvremenu u nekim zemljama postao dijelom obrazovanja, postao je popularan diljem svijeta, ali ušao i u program Olimpijskih igara, kako u muškoj, tako i ženskoj konkurenciji - kazao je Šćulac, te dodao:

- Uz pomoć splitskog Studenta prije tri godine osnovali smo dva kluba - Hvar i Jelsu u kojima redovito trenira po 40-ak djece, a sada smo na inicijativu roditelja u program uključili i veterane, među kojima je nekoliko policijskih djelatnika, tako da će neki od njih, nadam se, izaći na Prvenstvo Hrvatske već u ožujku slijedeće godine.

Znakovito je da s hvarskim judašima kontinuirano radi profesionalni trener Ivan Rebić, koji je baš nedavno pohodio i godišnji trenerski judo seminar u Poreču, što znači da je i on uz Šćulca vrlo zaslužan da judaši na Otoku sunca idu tako krupnim koracima naprijed.

U ovu sportsku priču su se s jako puno entuzijazma također uključili predsjednici klubova Ilija Ćaleta (Hvar) i Toni Lučić (Jelsa), pa su svi zajedno kupili polovno kombi vozilo, a vjeruju da će ga uz pomoć donatora i roditelja otplatiti kroz narednu godinu dana.

- Vrlo sam zadovoljan napretkom djece, a posebno onih koji su ovog ljeta odvajali svoje slobodno vrijeme i marljivo trenirali na zajedničkim treninzima u Hvaru i Jelsi. Drago mi je da su se uključili i veterani, jer je to vrlo važno za relaksaciju i njihovo zdravlje, a sve to ni izbliza ne bi bilo moguće bez kombi vozila. Nakon što je prošle godine naša Paula Ladan stigla tik do prve državne medalje i dalje je za nas najvažnije Otvoreno prvenstvo otoka Hvara u judu, koje je ove godine prvi put trebalo biti i međunarodno, ali nam gosti iz Italije nažalost nisu stigli iz objektivnih razloga. Naši planovi su zaista golemi, a sada kada imamo svoje vozilo do Nove godine ćemo zasigurno putovati barem na dva natjecanja izvan Splitskodalmatinske županije, vjerojatno u Dubrovnik i Zagreb – veli trener Rebić.

Na 3. Otvorenom prvenstvu otoka Hvara u školskoj sportskoj dvorani u Hvaru bilo je zaista živo, posjetitelji nisu žalili svoje dlanove, navijalo se iz petnih žila. S obzirom da hvarski judaši njeguju prijateljske odnose s JK Makarska 1968., JK Tempo iz Podstrane, JK Student, JK Split, JK Marjan iz Splita, JK Sinj te JK Jadran iz Kaštela na tatamiju se ove godine natjecalo čak 120 mladih judoka i 21 veteran, od čega ih je osam s Otoka sunca. Svi oni zaslužuju priznanja kada se u jednoj maloj i relativno izoliranoj otočnoj sredini mogu vinuti do tih visina, a za to bez imalo sumnje velike zasluge pripadaju našem poznatom i nadasve trofejnom splitskom Studentu.

Najborbeniji Marko, Paola i prof. Davor

Publika u gradu podno Španjole je najprije bodrila male natjecatelje u sumo borbama, čak devet grupa, a zatim natjecanje dječaka (12 grupa) i djevojčica (4 grupe). Veterani su svoje znanje i vještine na Prvom prvenstvu prezentirali u 7 grupa, a na posljetku su posebna priznanja dobili:

Marko Breškić (Hvar) – najborbeniji dječak;

Paola Pavičić Donkić (Jelsa) – najborbenija djevojčica

prof. Davor Vukorepa (Student) – najborbeniji veteran.

Poredak klubova: 1. Student 202, 2. Split 66, 3. Marjan 42, 4. Makarska 1968. 27, 5 Tempo Podstrana 14 bodova.

 

#JUDO#HVAR

Izdvojeno

02. srpanj 2020 09:10