StoryEditor
Ostalomemorijal mihovil rađa

Miško bi bio ponosan na svu tu dicu: na turniru je sudjelovalo dvjesto najmlađih članova ragbijaške obitelji

15. listopada 2019. - 23:59

Blizu 200 djece trčalo je na Starom placu i naganjalo jajoliku loptu na trećem po redu turniru u mini ragbiju za djecu „Memorijal Mihovil Rađa“.

- Ulovi ga, ne daj, bravo, ruši ga... – vikalo se na travnjaku splitske Nade koja je ugostila prijatelje iz klubova OBL Rugby Codroipo (Italija) koji su prvi put nastupili te Čelika iz Zenice, Makarske rivijere, Invictus Dubrovnika i Sinja.

Stari plac je, dakle, ponovno bio pun dječje radosti, a da doživljaj bude potpuno pobrinulo se i vrijeme koje je bilo prekrasno. Toplo i sunčano, kao usred proljeća. Sportski direktor i trener Nade Luka Bjelanović bio je presretan.

- Doživljaj je bio super, prijateljstvo i druženje po običaju su u prvom planu. Dojmovi naših gostiju također su sjajni, pogotovo Talijana kojih je došlo sveukupno tridesetak. Dva su dana bili tu i čak se bacili u more na Bačvicama. Baš su guštali – priča nam Bjelanović.

Važan je zadatak ovog događaja, osim odavanja počasti legendarnom dugogodišnjem predsjedniku i treneru Nade Mihovilu Rađi, i popularizacija ragbija među djecom.

- Sve se više djece uključuje u ragbi i nadam se da će se taj trend nastaviti, ali i da će nam opet doći gosti iz Italije kako bismo jedni od drugih mogli i dalje učiti – kaže Bjelanović.

Na nekoliko manjih terena djeca su se nadmetala u uzrastima do 8, 10 i 12 godina te revijalno do 6 godina. Upravo su ta najmlađa djeca bila i najslađa jer su neka od njih jedva veća od lopte. Oni nešto stariji igrali su ozbiljnije, rušili jedni druge, gurali... Neki od njih sa štitnicima za glavu i zube. Za svaki slučaj.

Uzbudljivo je bilo i u uzrastu do 12 godina u kojem djevojčice igraju zajedno s dječacima.

- Najmanjoj djeci ragbi je još uvijek zabava, to su djeca iz vrtića, dok je kod ovih do 12 godina to malo ozbiljnije. Štoviše, u Makarskoj rivijeri imamo par curica koje su trenutno čak i bolje od muških – otkriva nam Bjelanović.

Po završetku nadmetanja počelo je „treće poluvrijeme“ u kojem su se djeca umjesto balunima dodavali – kolačima. Spremili su ih i donijeli roditelji Nadine djece. Da se svi malo počaste. Zaslužili su.

Druženje i prijateljstvo na ovom „Memorijalu“ zaista i jesu poanta, ali kad utakmica krene, ne možeš ti izbaciti iz djeteta natjecateljski duh. Svi žele pobijediti. Ali zato, kad sve završi, ide ruka ruci. Sportski, fer i korektno. I zajednička fotografija za kraj. Za uspomenu. Uzdignutih ruku i širokih osmijeha. A to je najvažnije.

Poredak po kategorijama

U6

1. Čelik

2. Makarska rivijera

3. Nada

U8

1. Čelik

2. Nada

3. Makarska rivijera

U10

1. Makarska rivijera

2. Nada

3. Čelik

4. Invictus Dubrovnik

U12

1. OBL Rugby Codroipo

2. Sinj

3. Nada

4. Makarska rivijera

5. Čelik

6. Invictus Dubrovnik

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 06:21