StoryEditor
Ostalokomentar

Marko Bilić: Split je gladan dobroga sporta

Piše PSD.
6. ožujka 2015. - 12:37
Sićan se, nije baš tako davno bilo da bi zaboravija, kad smo morali stentano planirat sportske vikende u Splitu. Stavljali bi na papir raspored i ure igranja i tražili načine kako stić šta više pogledat, odnosno, šta manje propustit. I beštimali na klubove koji bi utakmice stavili u iste ure pa nisi moga nikako stić sve obać. Bilo je čak i kombinacija da se ide pogledat prvo poluvrime jedne utakmice, a onda na drugo od druge.

A moga si birat di ćeš. Na vaterpolu pun bazen ko igra da igra. Jadran, Pošk, Mornar svejedno. Košarka na Gripama je uz Hajduka uvik bila glavna, pod obavezno. I kombinirali smo je s rukometom. Prvo rukomet u 18 uri u Velikoj dvorani, pa se brzo pribaci u malu sto metri dalje na košarku koja bi počela u 19 ili u 19.30. Tu je negdi tribalo ubacit i vaterpolo, ali je bazen u Poljudu vanka ruke pa si mora nešto i žrtvovat. Sva srića da je Hajduk obično igra nediljon, pa se dalo lipo iskombinirat.

Bilo je to vrime kad su se Ciboni i Zadru tresle gaće na Gripama, Cedevite nije bilo ni na mapi. Bilo je to vrime i kad su njemački velikani Kiel i Magdeburg punili Veliku, kad se priko veze tražila karta za gledat Badela i Metkovića, kad je i Podravka padala na Gripama. Bilo je to vrime kad su Jug i Mladost teško prolazili Split, ili nisu uopće, a Primorje mali klub prema našima. Bilo je to vrime punih tribina u Splitu.

Onda je došlo vrime kad se Hrvatska nagnila prema sjeveru, pa su nam se novci i najbolji igrači počeli slivat u Zagreb. Mladost u vaterpolu prvak sa osan igrača iz Splita, Cibona bi pokupila sve šta je vridilo po Dalmaciji, dodala bi i kojeg Hercegovca i Amera i takva osvajala titule... A danas, kad je prisušilo, plače da je to sramota za “klub Kreše i Dražena”, ka da njih dva nisu iz Zadra i Šibenika nego iz Cibone!? Skoro sve šta je vridilo je išlo u Zagreb. U zadnje vrime idu i u Rijeku.
A nama su ostale prazne tribine. Osta nan je Hajduk koji je ajme, koji se nada trećen ili četvrton mistu, ostali nam “žuti” na zadnjemu mistu u ligi, isto ka i rukometaši, a nije bolji ni radnički Split. Ženski sport da i ne spominjen. Nemaš šta gledat. Nema pasa na tribinama, a i doli na terenima tuga...

I onda se dogodija vaterpolo. Mornar protiv Talijana, više od iljadu ljudi, navijanje, totalno ludilo na bazenu. Doša je i Ivo Bego, legenda Hajduka, došli su i ragbijaši Nade... Došli su svi. I slavili su svaki gol Mornara, nema veze šta su ih Talijani odma ubili.

Split je gladan dobroga sporta. Ljudi bi tili gledat. Ali nemaju šta. I zato je posebno lipo bilo doživit ovo na vaterpolu preksinoć i sitit se kako je nekad bilo. Može li opet?

marko bilić
foto: vladimir dugandžić / cropix

Ivo Bego: Ova atmosfera me vratila u vrijeme kad su tribine svugdje bile pune

‘Oduševljen sam, bilo je prekrasno. Bio sam u društvu ragbijaša, sve je bilo prepuno mladosti, djece...Navijanje je bilo super, baš je bila ugodna večer. Vratilo me to u neka prošla vremena kada je takva atmosfera na sportskim događajima u Splitu bila puno češća. Išao sam često i na utakmice drugih sportova. U vaterpolu sam uz Mornar pratio i Jadran, POŠK, u plivanju je također bilo zanimljivo kada bismo gledali Milana Kučara, a pratilo se, naravno i košarku i rukomet.

Svugdje su tribine bile pune, a atmosfera kao sada na Mornara. Mogu reći da mi je cijela večer brzo prošla, bila je to jedna lijepa priča. Drago mi je što se publika odazvala u tako velikom broju i što je došla podržati Mornarovu mladost. Imaju momci perspektivu, zadovoljili su moje kriterije. Nadam se da ih čeka još dobrih rezultata, a samim time i utakmica u ovakvoj atmosferi. Kad bude kvalitete, bit će i atmosfere.’

(vb)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 02:52