OstaloTrećina dionice

Kiša i bura skratila Cro Race: etapa je bila prekinuta već nakon 18. kilometra zbog vremenskih neprilika, ali je ipak nastavljena i to od Brela

Piše Ante Ivelić
4. listopad 2019. - 02:11

Kazahstanac Jevgenij Gidič, član momčadi Astana, pobjednik je treće etape biciklističke utrke CRO Race koja je startala na Čiovu, u Okrugu, a završila u Makarskoj, ali je zbog lošeg vremena skraćena sa 165 na 66 kilometara.

Član Astane je pobijedio u završnom šprintu s rezultatom 1:32:21 ispred Slovenca Grege Bolea (TBM Bahrain Merida) i Australca Alexandera Edmondsona (MTS Mitchelton Scott), koji su ciljem prošli u vremenu pobjednika. Naš Radoslav Rogina (AMB) bio je na kraju “sretni 13.” u grupnom spustu dvadestorice biciklista. Gidič je etapnim slavljem preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu sa šest sekundi ispred drugog Edmondsona. Plavu majicu za najboljeg sprintera preuzeo je Edmondson, novi vodeći u poretku za najboljeg mladog vozača je Nijemac Georg Zimmermann (CCC), dok je Austrijanac Markus Wildauer (TirolKTM) zadržao zelenu majicu za najboljeg penjača. Od originalnih 165 kilometara koja se u potpunosti vozila kroz Splitsko-dalmatinsku županiju, zbog lošeg je vremena odvezeno njih tek 60-ak.

Nažalost, na startu treće etape nije bilo jednog od favorita za ukupnu pobjedu uoči početka CRO Racea, Slovenca Mateja Mohoriča (BahrainMerida) koji je morao odustati zbog ozljeda zadobivenih u padu po završetku druge etape u Zadru. Naime, nakon ulaska u cilj djelatnik iz organizacije utrke potrčao je za pobjednikom etape Grosuom te je na njega naletjela skupina biciklista među kojima je bio i Mohorič. Ubrzo nakon starta u Okrugu etapa je bila neutralizirana na tri sata zbog jakoga vjetra. Vozači su momčadskim automobilima i autobusima prebačeni do Baške Vode gdje je utrka nastavljena te su vozači odradili posljednjih 47 kilometara. Već i prije neutralizacije iz pelotona se izdvojilo šest vozača koji su stvorili nešto više od dvije minute prednosti. Među bjeguncima je ponovno bio vodeći dvojac u poretku za najboljeg penjača, Austrijanac Markus Wildauer Tirol KTM) i Australac Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Santic), a društvo su im pravili Austrijanci Stephan Rabitsch (Felbermayr Simplon) i Dominik Hrinkow (Hrinkow Advarics) te Nizozemac Lars van den Berg (Metec-TKH) i Nijemac Robert Jageler (P&S Metalltechnik).

Nakon ponovnog starta vodeća šestorka uspjela je zadržati 1:30 minuta prednosti do prvog prolaska ciljnom linijom na makarskoj Rivi, no već do Podgore ta je prednost pala ispod minute, da bi već u prvim kilometrima uspona na Biokovo iz vodeće šestorke otpao je Wildauer, a ubrzo potom i Hill, dok su na čelu ostali samo Rabitsch i Van den Berg. Rabitsch se uspio prvi prevaliti preko uspona druge kategorije na Biokovu, dok je Van der Berg uhvaćen od skupine favorita samo desetak metara prije vrha. Drugo mjesto na usponu zauzeo je Britanac Adam Yates (MitcheltonScott), a treće Talijan Davide Villela (Astana). U posljednjih desetak kilometara, na spustu prema Makarskoj, vodeća skupina vozača narasla je s njih sedam na gotovo 30, a najbrži u završnom sprintu bio je Gidič. Četvrta etapa vozit će se danas od Starigrad-Paklenice do Crikvenice u dužini od 155 kilometara.

#BICIKLIZAM#CRO RACE