StoryEditor
Ostalopotpuni debakl

Hrvatska će opet igrati u skupini sa Srbima, ali samo u Srbiji: ovo je dokaz da je krovna vaterpolska organizacija dotaknula samo dno

Piše Dean Bauer/SN
29. rujna 2019. - 21:12

Baš kao i prošle godine, ždrijeb FINA-e (Međunarodne organizacije vodenih sportova), spojio je prošlosezonske finaliste Svjetske lige, Hrvatsku i Srbiju u istu skupinu. Njima će još društvo činiti Nizozemska. No, to je samo površina velikih promjena koje je osmislila, dosta nelogično ako je slobodno primijetiti, krovna vaterpolska organizacija, pišu Sportske novosti

Naime, ove sezone će se temeljem ideje FINA-inih čelnika, unutar skupine igrati samo tri kola, a kako svaku skupinu čine po tri momčadi, to znači da će svaka reprezentacija odigrati po dvije utakmice. Jednu doma, drugu u gostima, ali to dalje i znači da će s jednim suparnikom igrati samo u gostima.

Tako će primjerice Hrvatska u skupini doma imati Nizozemsku, ali ćemo u goste puno težoj momčadi kakva je Srbija. Nije to sve. U četvrtfinalu, a iz svake skupine idu po dvije momčadi, će se i opet igrati samo jedna utakmica (!?) što stavlja reprezentacije u neravnopravan položaj.

Skupina C u kojoj je Hrvatska će se križati sa skupinom D ili onom u kojoj su svjetski doprvak Španjolska te Crna Gora. Da bi u četvrtfinalu Barakude bili domaćini, valjalo bi osvojiti prvo mjesto u skupini, a to znači dobiti Nizozemsku doma (očekivano) i Srbiju u gostima (puno teže).

Doduše, koliko smo upućeni, Hrvatska bi tu utakmicu mogla ipak odigrati s B-postavom jer če u to doba Barakude biti u punom jeku priprema za nadolazeće EP u Budimpešti (siječanj 2020.). Svjetska organizacija inzistira na odigravanju Svjetske lige unatoč silno zgusnutom kalendaru natjecanja. U prosincu ove godine je juniorsko SP u Kuvajtu, u siječnju 2020. je spomenuto EP seniora, u ožujku i predolimpijski turnir u Rotterdamu, a onda bi se u ožujku imala odigrati još četvrtfinala, pa u travnju polufinala... Uz sve europske kupove i nacionalne lige, suludi ritam koji je nemoguće izdržati, pratiti, gledati.

Da je FINA u ozbiljnim problemima, doznajemo i iz toga da su prije koji tjedan vabili za nastup u Svjetskoj ligi čak i Veliku Britaniju, ali su ih ovi nonšalantno odbili. Stoga se ne bi iznenadili da mnoge jake reprezentacije odluče igrati Svjetsku ligu s B-postavama, baš kao Mađari ove godine na samom završnom turniru.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 04:49