StoryEditor
Ostaloekskluzivno za slobodnu svjetska prvakinja u petoboju proriče BLANKI VLAŠIĆ ‘sudbinu

Hellebaut: Ako Blanka ne sruši svjetski rekord, tko će?

Piše PSD.
10. ožujka 2008. - 19:46
“Mislim da ja ne mogu preskočiti preko 210 centimetara, no da mi je netko prije šest godina rekao da ću ići preko 205 mislila bih da je lud”, kaže Tia Hellebaut

Svi su je htjeli uhvatiti, za izjavu, makar to bila samo rečenica. A Tia Hellebaut daleko je od napuhane zvijezde, da ih redom sve “otkanta”. Pozorno je slušala sva pitanja, najprije stranih novinara, pa onda svojih sunarodnjaka, i na svako je odgovorala sa smješkom.

- Nije bila ovakva prije natjecanja, tražila je svoj mir – kazao je jedan od belgijskih kolega, što je i posve razumljivo. Izgleda kako je titula svjetske prvakinje u petoboju ipak dodatno omekšala simpatičnu Belgijku, dobro je odabrala u kojoj će disciplini nastupiti. U zadnjoj utrci, onoj na 800 metara, jedva je gledala od iscprljenosti. No, bila je sretna...

- Uh, teško je bilo. Toliko sam bila umorna da mi ni naočale ne bi pomogle bolje vidjeti, haha. Moram priznati kako je skok u vis ipak lakši od petoboja. Vjerujte mi, znam iz prve ruke. Ovo mi je definitivno bilo najteže natjecanje u životu. Već neko vrijeme imate isti, moglo bi se kazati, ritual zimi se pripremate za višeboj, a onda krenete skakati u vis.


Tia i Vlado
- Tako vam je to kod mene. Nisam dovoljno jaka za sedmoboj, a i zbog kronične ozljede ramena ne mogu bacati koplje. Stoga kombiniram između petoboja i visa. Godinama tako radim. Iako, jedna i druga disciplina ne mogu biti više različite. Skroz je drugi osjećaj natjecati se u samo jednoj, nego u njih nekoliko. Naravno, i ovdje sam srećom visoko skočila, 199 centimetara u petoboju je izvanserijski rezultat.

Koliko je teško tako mijenjati discipline? - Meni, nimalo. Ne znam kako bi drugima bilo. Ali, ja to podnosim začuđujuće dobro. Pripreme za petoboj su naporne, ali te “izdrilaju” da počneš razmišljati kako ništa nije nemoguće. Pa, se eto, i ja vodim tom mišlju.

Petoboj ili skok u vis? - Eh, to je poprilično zeznuto pitanje. Hmm... kada se natječem u petoboju, onda razmišljam kako je skok u vis mnogo lakši, pa zašto se nisam prijavila za to. Međutim, kada skačem, onda žalim što nisam u petoboju jer je tamo zabavnije. Teško je odgovoriti... Ipak bi se odlučila za petoboj.Da li bi mijenjali petobojsko zlato za vaše medalje iz skoka u vis, odnosno za zlata sa Europskog prvenstva na otvorenom i u dvorani?

- Ne. Višeboj je ipak moja prva ljubav, a ovo je Svjetsko prvenstvo. Ovo zlato mi je draže od onih iz visa.

Kako komentirate neprikosnovenu formu Blanke Vlašić?

- Ona je bez sumnje jedan od najvećih talenta u skoku u vis. Rođena je za to, i sada napokon ima priliku to pokazati svima. Sjajna je!

Smatrate li kako može oboriti svjetski rekord?

- Tko će drugi ako neće ona? Ima snagu, ima tehniku, još joj se po zakonu velikih brojeva mora poklopiti savršen dan, u što uopće ne sumnjam.

Možete li i vi preko famoznih 210 centimetara?

- Ja? Ma kakvi! U biti, ne vjerujem da je to baš moguće. Iako, da mi je netko kazao prije šest godina kako ću preskočiti 205 centimetara kazala bi mu da je lud – kazala je simpatična Tia, te dodatno pojasnila:

- Sve je u glavi, a to mogu najviše zahvaliti petoboju. Evo sada sam neočekivano preskočila 199, a imala sam odlične napade i na 203 centimetara. Blanka je poprilično slavna u Hrvatskoj, no nije tipična zvijezda gdje svi trče za njom.

Je li sličan slučaj i s vama?

- Pa, da. Nitko me ne poteže za rukav. Ponekad se netko zna javiti. Rjeđe je nego kod Blanke. Ne bi htjela da se uvrijedi, ali ona ima stav prave zvijezde s velikim sunčanim naočalama, pa prijašnjim piercinzima... no, ona je iznimno pozitivna osoba. Ja sam ipak malo zatvorenija. Obična djevojka iz susjedstva.

S kime se od visašica najviše družite? - Sa svakom pomalo. Blankom, Anom Čičerovom, ponekad i sa Ruth Beitiom, sve su simpatične, znamo popričati...Voli trenera

Spojili ste privatni i sportski život, u vezi ste i živite sa svojim trenerom? - Nije lako. Ali, ako volite neke stvari naći će te način kako ih spojiti. Meni je sjajno u životu, imam nekoliko ljubavi i sa svakom imam odlične odnose. Važno je da volite ono što radite – kazala je Hellebaut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 15:45