StoryEditor
Ostalou parku mladeži

Fantastični Zimski bacački kup uveličali su Sandra Perković i Filip Mihaljević: ‘Sad ću doma na livanjski sir pa u lov na 22 metra‘

8. ožujka 2020. - 09:49
Ante Čizmić/Hanza Media

Fantastično smo atletsko natjecanje gledali u splitskom Parku mladeži. Na Zimskom bacačkom kupu glavne su zvijezde bili naša zlatna olimpijka Sandra Perković te atletska zvijezda u munjevitom usponu Filip Mihaljević.

Sandra je pobijedila u bacanju diska s najboljim rezultatom sezone (65,93 metra), dok je Mihaljević bio najbolji u kugli s 21,69 metara.

– Došla sam u Split baciti najbolji rezultat na svijetu koji je do sada bio 64,14 i uspjela sam. Kubanke Denia Caballero i svjetska prvakinja Yaime Perez su isto počele bacati, imaju po tri nastupa iza sebe, a ja sam im već pobjegla dva metra. Žao mi je što nisam išla još dva metra dalje za što sam spremna, ali osnovni sam cilj ispunila. Šesti je pokušaj tehnički bio jako dobar, ali je završio u mreži. Kad ja bacam u mrežu, znači da sam u dobroj formi – rekla nam je Sandra Perković.

Ovaj je nastup potvrdio da je sa svojim trenerom Edisom Elkasevićem odradila kvalitetne pripreme.

– Pripreme smo odradili odlično, vrijeme nas je u Splitu mazilo. Nevjerojatno toplo i lijepo. Žao mi je što disk nije letio i malo dalje da pokažemo za koliko smo spremni. Prošla sezona je bila teška, u ovu ulazimo drukčije, bolje. Spremna sam i 2020. može biti prava godina.

Može li Sandra osvojiti i treće uzastopno olimpijsko zlato?

– Ne želim sebi stvarati pritisak, neka odradim sve koliko mogu, a onda ako Bog da.

Druga je u bacanju diska bila mlada hrvatska uzdanica rodom iz Orebića, Marija Tolj. U šestoj je seriji Marija bacila 60,75 metara, u četvrtoj 50,52, ostalo je bilo neuspješno.

– Ovo je za mene otvorenje sezone, prvo natjecanje, tri neispravna, pa 50,52, pa opet neispravan... Ali u konačnici sam zadovoljna.

Marija je oduševila na zagrijavanju kada je imala hitac preko 65 metara.

– Na zagrijavanju je bilo dobro, ali još sam po antibioticima. Ovo je dobar pokazatelj i njava sezone, nadam se da ću uskoro doći i do olimpijske norme.

Ona je za disk 63,50 metara.

– Vidjeli smo na zagrijavanju, bilo je to preko norme, doći ćemo do toga, samo strpljivo – kazao je i Marijin trener Roland Varga.

A ono što su splitski ljubitelji atletike posebno čekali bio je nastup Filipa Mihaljevića u kugli. Hrvatski rekorder u dvorani i na otvorenome nije razočarao okupljene, pobijedio je s odličnih 21,69, samo 15 centimetara manje od svojih rekorda (21,84 je i dvoranski i apsolutni rekord).

– Bogu hvala što nikome nije iznenađenje da bacam ovako daleko, znači da sam zimu odradio dobro. Natjecanje sam završio zdrav, ova zimska sezona je bila savršena. Sad smo bacali prvi put vani, neobično je to ovdje, publika na tri metra od tebe... U dvorani je publika na tribina, na treningu smo, pak, ovdje sami, ovdje je posebno, ali opet je ovo bila dobra serija – kazao je Mihaljević i dodao:

– Možda sam mogao baciti i novi rekord, da je bilo konkurencije da me netko pogura.

Jedan je rekord ipak srušio.

- Rekord stadiona bio je 21,45, sada sam to digao, a imam i drugi rezultat sezone, Novozelanđanin Tomas Walsz je bacio 21,70.

Što sad?

– Ljeti ima više vremena između natjecanja pa ćemo imati i više opcija za pripreme. Sad idem doma u Livno odmoriti se, a potom pripremati za Dijamantnu ligu. Za tih 22 metra treba još vremena, nadam se da ću ih uskoro uhvatiti.

Hoće li biti doma slavlja?

– Bit će fešta...

Nešto i za pojesti, da doguraš do željenih 140 kilograma?

– Možda ću još i smršavit’ doma. Ali okupit ću se s obitelji i prijatlejima, zabaviti se, popit’ neko piće, pojesti livanjskog sira i to je to.

Mate Omazić guštao s metrom u ruci

Bilo je zanimljivo na natjecanju, gledao je sve to predsjednik HAS-a Ivan Veštić, bio je tu Tomislav Borozan, ravnatelj Javne ustanove sportski objekti, vidjeli smo i Stipu Žunića, Zadranina koji se vraća nakon ozljede, vjerujemo vrlo brzo i on će biti na velikim daljinama...

A posebno nam je u oko upao Mate Omazić, pročelnik službe za društvene djelatnosti Grada Splita. Pod Omazićem je i sport, tijekom tjedna je čovjek u Banovini zatrpan papirima i pozivima, pa mu je mjerenje daljina tijekom atletskog mitinga dobrodošao ispušni ventil. A i lijepo je vidjeti da je čovjek koji u svom resoru ima i sport doista “unutra”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 03:27