StoryEditor
Ostalokraljica sportova

Fantastična večer na Savi, prepuna iznenađenja, pobjede hrvatskih heroina: memorijalna utrka na spomen Borisa Hanžekovića pripala Shaneu Brathwaiteu

4. rujna 2019. - 00:27

Uzbuđenja na SRC Mladost započela su i prije svečanosti otvaranja. Neposredno prije intoniranja hrvatske himne startalo je natjecanje kopljašica. I već u prvom pokušaju olimpijska pobjednica Sara Kolak bacila je koplje 65,82 metara. Najboljim rezultatom sezone srušila je rekord Memorijala Borisa Hanžekovića star 19 godina (65,20 metara, u vlasništvu Kubanke Menendez). Evidentno dobru formu Sara je potvrdila i narednim hicima. U trećoj seriji još je poboljšala svoj i rekord mitinga (star desetak minuta), bacivši koplje 66,42 metra. Sari je nastup na zagrebačkom mitingu bila posljednja provjera prije Svjetskog prvenstva u Dohi i prvo natjecanje s novim trenerom Norvežaninom Andreasom Thorkildsenom.

- Nadam se da je publika uživala. Puno mi znači nastup na zagrebačkom mitingu kako bih vidjela na kojoj sam trenutačno razini. Zadovoljna sam. Posebice su prva tri hica bila na željenoj razini – konstatirala je Kolak.

Najviše navijača na stadionu Mladosti imala je jamačno najuspješnija hrvatska atletičarka, Sandra Perković. Međutim poslije prve dvije serije olimpijska pobjednica, svjetska i europska prvakinja u bacanju diska našla se tek na trećem mjestu u ''vlastitom dvorištu''. Ispred nje zatekle su se Nijemica Kristin Pudenz (63,25) i velika nada hrvatske atletike, 19-godišnja Marija Tolj sa 62,57 metara (njezin najbolji rezultat u karijeri je 62,76). Pogled na trenutačni poredak očigledno je naljutio Sandru. Uslijedila je kanonada dalekometnih hitaca: 64,75, pa 64,59 te naposljetku – 67,78 metara! Pudenz je zadržala drugu, a Tolj treću poziciju.

- Rezultat 67,78 je odraz dobre forme. Možda mi je novi krug malo prebrz. Trebala bih se malo naviknuti na njega. No, nadam se da ću u natjecanjima koja mi predstoje (Dijamantna liga, Svjetsko prvenstvo – op.a.) nastaviti s dalekim hicima – kazala je Sandra Perković.

- Bila je odlična atmosfera. Zahvaljujem publici na podršci. Sandrina pobjeda nije dolazila u pitanje. Bilo je samo pitanje trenutka kada će eksplodirati. Osobno nisam očekivala 62 metra, ali potrefilo se – priznala je nakon natjecanja Marija Tolj.

Višegodišnje rivalstvo dviju Amerikanki u utrci na 400 metara – Phyllis Francis i Allyson Felix, nastavljeno je i na novoj stazi zagrebačkog mitinga. Očekivano, pobijedila je Francis (s 51,02), aktualna svjetska prvakinja. Za Felix je utrka na Mladosti bila prva nakon poroda (u studenom prošle godine). No, najtrofejnija atletičarka svih vremena (osvajačica 9 olimpijskih i 16 svjetskih medalja), 33-godišnja Felix pred zagrebačkom je publikom najavila uspješan povratak i novi okršaj s Francis – u Dohi.

U konkurenciji na 800 metara prijavljeno je 16 trkača, razvrstanih (po vremenima) u dvije utrke. Pobijedio je prvak Bosne i Hercegovine (i brončani sa Svjetskog prvenstva 2015. u Pekingu) Amel Tuka s vremenom 1:44,78.

Ponajveće iznenađenje 69. Memorijala Borisa Hanžekovića pobjeda je 29-godišnje Slovenke Maje Mihalinec u utrci na 200 metara. Iako je (prije utrke) među zagrebačkim konkurenticama imala tek peto vrijeme ove sezone, Mihalinec je na friško postavljenoj zagrebačkoj stazi istrčala utrku za 22,88 sekundi. To je rezultat karijere slovenske sprinterice.

Iznenađenjem je završila i memorijalna utrka na 110 metara – prepone. Najveći favorit i trostruki pobjednik zagrebačkog mitinga Sergej Šubenkov prošao je kroz cilj – treći. Imao je loš start, a naposljetku je ''zakačio'' i posljednju preponu. Pogreške ruskog atletičata iskoristio je Shane Brathwaite s Barbadosa i osvojio prvo mjesto, s rezultatom – 13,47. Pobjednik utrke u spomen na Borisa Hanžekovića dobio je i posebnu nagradu, koju mu je u ime obitelji uručila Ana Hanžeković.

U šlageru večeri, u utrci na 100 metara, drugu godinu uzastopno pobijedio američki sprinter Michael Rodgers. Najveći favorit, sunarodnjak mu, Justin Gatlin završio je utrku s bolnom grimasom na licu i grčem u mišiću desne natkoljenice, tek na četvrtom mjestu.

Spomenimo na koncu da je najstarija sportska priredba u Hrvatskoj, 69. Memorijal Borisa Hanžekovića TV signalom distribuiran u 80 zemalja, na šest kontinenata.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 22:10