StoryEditor
Ostalobrački korijeni

Fantastičan pothvat mlade Amerikanke: na rođendan velikog Veljka Rogošića isplivala dionicu od Splita do Visa

21. srpnja 2021. - 14:23

Slučajno se to poklopilo, nisu organizatori ciljali na taj datum, ali baš na rođendan velikog Veljka Rogošića, Edie Markovich, mlada 15-godišnja Amerikanka isplivala je dionicu od 54 kilometra, od Splita do Visa. Za tu dionicu bilo joj je potrebno punih 18 sati, 47 minuta i 5 sekundi, krenula je sa splitskih Kašjuna u utorak u 18.40 sati i nešto prije 14 sati javila nam se s Visa Karla Šitić kako bi nam prenijela sve informacije. Edie je uplivala na puntu između Stončice i Visa, na plažu Stenjalo..

- Super je sve prošlo, nismo prije ništa govorili, ali je uz potporu dobrih ljudi i članova KDP Splita Edie ostvarila veliki svoj san – kazala nam je Karla.

Edie Markovich je Amerikanka, a poveznica s Hrvatskoj joj je baka koja je iz Nerežišća , s Brača, tako da poznaje more Jadransko.  Inače s 15 godina već je i na collegeu, svestrana djevojka. Za ovaj uspjeh imala je silnu potporu domaćih snaga, od vođe Slavena Šitića iskusnog daljinskog plivača, nekadašnjeg izbornika i trenera, preko Karle Šitić koja je uskočila par puta u more kada je bilo potrebno. Na gumenjaku Colnago pratnja su bili skiperi Duje Petrić i Ivan Perhat, cijeli putem kajakaš Darko Radović je pomagao u održavanju pravca. Na pratećoj barkasi Roko skiperi su bili Ivan Doždor, Marijan Zujić i Arsen Perhat, a u pratnji su bili još Nataša Šustić kao rezerva za kajak, liječnik dr. Toni Lerotić, Grgur Prižmić i spasitelj Luka Marković (nije ništa u rodu s Edie).

Fantastičan je ovo pothvat, velika 54 kilometra borbe za otvorenim morem i prolaska pored jadranskih otoka. I još jedna simbolika, barkasa Roko bila je u pratnji Veljka Rogošića kada je on 4.srpnja 1975. godine otplivao od Visa do Splita (za 14 sati i 36 minuta). Mlada Edie se rodila trideset godina nakon tog veličanstvenog događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:53