StoryEditor
Ostaloderbi treće

El Clasico u Opuzenu gleda i pedesetak Kineza: Neretvanac će igrati u novom dresu koji je pravi hit

Piše Tomislav Bjeliš, Božidarv Lovrić
1. rujna 2019. - 17:23
111neretvanac

Zadnji vikend kolovoza kreću i dalmatinski trećeligaši, a otvaranje prvenstva donosi i više nego zanimljiv dvoboj u Opuzenu.

Na Podvornicu stiže metkovska Neretva. Najveći je to derbi ne samo Doline, već i šire. U medijima se odavno udomaćio i naziv neretvanski El Clasico po uzoru na najveći svjetski derbi, onaj Barce i Real Madrida. Iako su Podvornica i Iza vage daleko od blještavih pozornica Camp Noua i Santiago Bernabeua, kad bi se mogle izmjeriti emocije na terenu i tribinama ovaj bi susret svakako opravdao svoje globalizirano ime.

Žestina iz 80-ih godina prošlog stoljeća možda je malo izdušila, odlazak na gostovanje više nije sigurnosni rizik, ali rivalstvo i emocije su ostale i uvijek je najslađe dobiti susjede. Zna to svatko tko je pohodio Opuzen i Metković. Opuzenci su ako gledamo zadnjih 10-15 godina svakako puno uspješniji rival, Metkovci se bodre uspješnijom lanjskom sezonom, no u nedjelju se piše nova priča.

Ekipa Neretvanca doživjela je podosta promjena u odnosu na lanjsku, ponešto i turbulentnu sezonu, došlo je nekoliko novih igrača. Momčad je u dobrom tonusu i spremna čeka početak derbija. Potvrđuju to i riječi novog trenera “plave makinje” Marina Oršulića:

- Odlično smo trenirali, imali dobre pripreme i za mene igra samo pobjeda. Mi drukčije i ne znamo igrati – idemo po tri boda!

„Redizajn“ Neretvanca u odnosu na lanjsku sezonu vidljiv je u ofenzivnom i veznome redu i Opuzenci nestrpljivo čekaju da im Marušić, Simeunović, Marić i drugi novaci pokažu svoj nogometni talent, a sve za jedan cilj – pad Neretve u Opuzenu. Od lanjskog sastava nema više Chinedua i Uchea, koji su nosili “plave”, a ozlijeđen je i Deak. Neretva je doživjela djelomičnu igračku rekonstrukciju. Sigurno najveći gubitak je odlazak Luke Juričića (Šibenik) koji je bio i golgeter ali i asistent, zatim Mate Crnčevića (HD), te pouzdanog vratara Marina Vranjića. Od novih imena posebno treba izdvojiti povratak iskusnog Mate Pehara, a uz njega su pridošli Marko Crnov, Ivor Krešić, vratari Antonio Brkić i Božo Medić. Uz njih priključeno je nekoliko i mladih Neretvinih kadeta i juniora. Tako da je tijekom pripremnog razdoblja pred trenerom Goranom Galovom bio dosta zahtjevan posao uklopiti novajlije, ali i dijelom promijeniti sustav igre. A koliko je u tome uspio dijelom će pokazati i El Clasico.

- Mi dolazimo u Opuzen s vjerom u svoju snagu, poštujemo kvalitetu protivnika ali smatram da možemo barem ostati neporaženi. Očekujem potporu naših navijača što bi trebao biti dodatan motiv za moje igrače - rekao nam je Galov. U Mistu vlada pozitivna atmos fera oko kluba, a ona se treba prenijeti i na ovu utakmicu. Novi dres Neretvanca privlači mnogo pažnje i interesa, a svi imaju samo jednu želju. Da momci u dresu s Pjacom na prsima debitiraju s pobjedom. Uprava kluba je dogovorila i dolazak preko 50 Kineza koji u Komarnoj rade na izgradnji Pelješkog mosta. Njihov dolazak i prisustvo na tribinama dati će još jedan dodatni štih derbiju – rekli bismo opet dokaz globalizacije i dah modernog nogomet na lokalnom derbiju.

Vijest o njihovom dolasku se brzo proširila tako da su najavljene i televizijske ekipe. Dugo je vremena prošlo od kada se ovoliko pričalo o nogometu u Dolini, očekuju se pune tribine. Svi preduvjeti za pravu nogometnu predstavu su tu...

Izdvojeno

31. srpanj 2020 22:15