StoryEditor
Ostaloglava u balunu

Dvorske borbe neće spasiti veliki POŠK

Piše Zdravko Reić
15. lipnja 2019. - 14:00
posk_zenta-08081302

Deprimirajuće, baš žalosno, ma može se kazati i sramotno, djeluju fotografije iz svlačionice/šupe doma POŠK-a na Zenti natrpane pokalima, raznim trofejima, kancelarijskim materijalom, ali i praznim bocama i drugi smećem, što je u stvari demonstracija stanja ipak slavnog splitskog vaterpolskog kluba. I to u vrijeme kad je trebalo slaviti dva desetljeća od trijumfalnog uspjeha u Napulju, osvajanja naslova prvaka Europe.

Ali to je otprilike opća slika splitskog sporta koji je pao na najniže moguće grane bez obzira što tu i tamo imamo pojedine sjajne rezultate, koji su zapravo daleko od nekadašnjih pravila, prije su ekscesi.
Usput, odmah ću bocnuti, mi u Splitu ne držimo do nekih datuma, čak niti okruglih kad se treba slaviti prošla postignuća. Uredno se obilježavaju razne godišnjice, jubileji našeg društva, dok je ostvarenje vaterpolista POŠK-a zaboravljeno.

A ono koje slijedi, 40 godina Mediteranskih igara, znači četiri desetljeća od preporoda grada, predviđena su, ali nitko, osim valjda gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, još ne zna ni okvirni program, niti obrise kako i na koji način će se proslaviti najvažniji događaj u povijesti Splita. 
E da, sada su pokrenuli tzv gradski metro, izgrađen još 1979., koji nije uveden u funkciju i čija funkcija, od starta izgradnje poslije “potapanja” željezničke pruge, nije bila povezivanje Kopilice s portom, nego aerodroma, zračne i pomorske luke. Možda će se netko s obrazom sjetiti na proslavu pozvati pojedine preživjele neimare 1979., pa im za te nemjerljive zasluge iz prošlosti poda i posebna priznanja.

Što se tiče bolne stvarnosti POŠK-a treba podsjetiti da su pravi poškovci predvođeni Žarkom Bubalom (nažalost preminulim) i posebno Milivojem Bebićem, istinskom ikonom vaterpola, uz pomoć drugih, prije dvije godine na dostojanstven način, znalački proslavili 80-tu godišnjicu postojanja kluba. Tadašnji predsjednik Mladen Mijač je objavio:

- OVK Pošk je baštinik onoga što je bio POŠK. Prije sedam godina se dogodila iznimna situacija. Klub je 2007. bio blokiran. Osnovali smo klub koji sada osporavaju, klub koji je svim fizičkim osobama, vjerovnicima isplatio njihova potraživanja. Nemojmo spominjati da OVK Pošk nije vratio svoja dugovanja. Dug koji se spominje od deset milijuna kuna je dug Poreznoj upravi. To je nešto što imaju svi klubovi, ali je netko prozvao baš POŠK... 

Razmirice su na Zenti počele odavno, bilo je kaznenih prijava, dokazivanja protupravnih ponašanja, pa se pokazalo da se radilo o dugovanjima državi. Problem je riješen uobičajenom gimnastikom, s formulom novog kluba pod ipak paradoksalnim, pa i nelogičnim imenom: OVK POŠK, što je kratica od Omladinski vaterpolski klub Pomorski omladinski športski klub.

Taj tramak za spas kluba izveden je i uz pomoć gradskih vlasti, točnije političkih struktura (sve je osmislio nekadašnji gradski vijećnik Boško Knezović). Novi koji su preuzeli vodstvo, u stvari su tercet Tonći Prizmić, Ozren Bužančić uz spomenutog Mijača, vodili su klub posljednjih sedam, osam godina, pa su se posvađali, razišli da bi baš bivši predsjednik sazvao skupštinu i detronizirao Bužančića uz najavu, obećanje da će “POŠK-a vratiti poškovcima”. Po svemu taj zaokret bi mogao biti spasonosan za opstanak kluba na Zenti na životu premda je teško vjerovati da će se više ikada POŠK vratiti na grane značajnog vaterpolskog kluba. 

Sada su na redu pravne borbe, dokazivanja legalnosti, s jedne strane Bužančića, s druge strane Ive Ferića, kao dva predsjednika. Naime, Bužančić tumači da se radi o nelegalnoj skupštini, dok Ferić i Mijač imaju dokaze o zakonitom sazivu.

Je li baš isključivo kriva kronična besparica ili je u slučaju POŠK-a klub faktički otišao u propast zbog privatnih interesa, sukoba, neslaganja, ali i posljednjih desetak i više godine nesposobnosti vodstva? Teško je dati pravu dijagnozu, još manje prognozu razvoja odnosa, no dvorske borbe ne vode ozdravljenju kluba.
Zanimljivo je da su brojni akteri voljni ponuditi insajderske informacije o urušavanju kluba, ali nitko nije u stanju, ne želi se isprsiti i kazati svoju procjenu sportskog, ali i društvenog značaja kluba. Bez dlake na jeziku je Dragan Matutinović, fajter po vokaciji, trener koji je odveo POŠK-a na tron prvaka Europe prije dvadeset godina:

- Niz godina je glavni čovjek na Zenti poduzetnik Tonći Prizmić kojemu je momčad POŠK-a služila za zadovoljenje obiteljskih ambicija.

Je li sve to baš tako ili urušavanju kluba doprinose borbe za lokaciju na Zenti, privatni interesi komercijalne naravi (gradnja hotela), za vaterpolo nije bitno. Klub sa Zente je trijumfirao u Europi s imenom Splitske banke, koje nema, preuzele su je druge gazde, pitanje je hoće li “poškovci” sačuvati svoga POŠK-a....

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 00:13