StoryEditor
Ostalotrenažni proces

Dok za trening treba 20 ‘kvadrata’ po sportašu, HNL je daleko od povratka

27. travnja 2020. - 09:21
Ovakve scene, kao na treningu Hajduka u siječnju ove godine, zasad neće biti dopuštenePaun Paunović/HANZA MEDIA

Većina se hrvatskih sportaša od danas vraća u trenažni proces. No, plan i program vježbanja neće im definirati kondicijski treneri. Učinio je to Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Naime, HZJZ objavio je upute za provedbu ublaženih restriktivnih mjera Hrvatske Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dakle, kao u nekom distopijskom romanu objavljen je dokument kojim se regulira treniranje sportaša. Akt je naslovljen – “Preporuke za trening sportaša i sportašica I. I II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja”. 

Za realizaciju treninga klubovi i sportaši moraju udovoljiti određenim uvjetima i kriterijima. Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji udovoljavaju tehničkim i sigurnosnim uvjetima fizičke udaljenosti (5 metara) među svim sportašima, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po sportašu, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše 5 osoba, uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja. 

Higijenski propisi

Također, na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti propisani važećim uputama tijekom trajanja mjera, za što su nadležni gradski sportski savezi ili zajednice odnosno županijski stožer civilne zaštite.

Što to konkretno znači u nogometnom slučaju? Praktički, Vlada je samo potvrdila već ranija odobrenja županijskih stožera civilne zaštite, prema kojima su klubovima omogućeni treninzi igrača po grupama. No, trening po preporukama HZJZ-a, za nogometne je profesionalce tek lakše razgibavanje. To nije čak niti improvizacija nogometnog treninga.

Nogomet je kontaktni sport, pa stoga preporuka o “20 četvornih metara po sportašu” samo navodi na zaključak kako je Prva HNL ovoga trenutka jako daleko od (nastavka) natjecanja.

Odluka o HNL-u 4. svibnja

Međutim, u ovoj fazi “povratka u normalan život” preporuke HZJZ-a za organizaciju treninga očito su jedini ustupak koji HNL može dobiti.

U HNS-u su stoga oformili radnu skupinu (tajnik Vladimir Iveta, koordinator natjecanja HNS-a Neven Šprajcer, povjerenik Prve HNL Josip Brezni, liječnik reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević, tajnik Zdravstvene komisije dr. Tomislav Vlahović te vanjski stručnjaci na području epidemiologije i infektologije  dr. Adrijana Vince, dr. Zvjezdana Lovrić Makarić i dr. Zvonimir Šostar) koja će biti “na vezi” s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i HZJZ-om te dogovarati daljnje ublažavanje mjera do – “punog” treninga.

Krajnji rok za povratak normalnom trenažnom procesu, otprilike je 4. svibnja. To je ujedno i datum kada bi HNS trebao potvrditi – hoće li se Prva HNL nastaviti 30. svibnja ili će početak još jednom biti prolongiran. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 02:43