StoryEditor

Coe dao Rusiji rok do kraja tjedna za objašnjenje dopinške afere

Piše h
23. studenog 2015. - 13:54
joe0
Predsjednik Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) Sebastian Coe izjavio je kako Rusiji daje rok do kraja tjedna da se izjasni o optužbama o sustavnom dopingu među njezinim natjecateljima ili će zatražiti zabranu nastupa ruskim atletičarima na Olimpijskim igrama koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru.

Nezavisna komisija Svjetske anti-dopinške agencije (WADA) nakon provedene istrage predložila je nadležnim institucijama suspenziju Ruske atletske federacije, kao i uskraćivanje akreditacije moskovskom laboratoriju, u čiji su se rad miješale ruske vlasti i u kojem je uništeno više od tisuću rezultata anti-dopinških testova.

U zaključku izvješća o rezultatima istrage, koje je objavljeno u ponedjeljak, stoji da je nezavisna komisija otkrila sustavne pogreške unutar Međunarodne atletske federacije (IAAF) i Ruske atletske federacije, kojima je onemogućeno efikasno provođenje anti-dopinškog programa. U procesu istrage komisija je utvrdila da su petoro atletičara, četiri trenera te jedan liječnik počinili anti-dopinške prijestupe, a nisu bili obuhvaćeni dosad provedenim disciplinskim postupcima, te je za njih predložena privremena suspenzija.

"Izvještaj Nezavisne komisije je alarmantan. Treba nam vrijeme na probavimo i u potpunosti razumijemo ove optužbe. Zatražit ću objašnjenje Ruskog atletskog saveza prije no što donesem odluku", rekao je Coe.

Prošloga tjedna pojavile su se optužbe kako se od ruskih atletičara tražio novac kako bi se uništili njihovi pozitivni nalazi.

Vršitelj dužnost Predsjednika Ruskog atletskog saveza Vadim Zeličenok izjavio je kako WADA nema ovlasti izbaciti ruske sportaše iz natjecanja.

"Također, radi se samo o preporuci. Iako ne mogu tvrditi hoće li IAAF slijediti tu preporuku", rekao je Zeličenok.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko kazao je kako je upravo WADA naredila uništavanje pozitivnih dopinških nalaza ruskih atletičara.

Izdvojeno

21. lipanj 2020 10:53