Sport Ostalo

kako produljiti sezonu

Sport donosi novac: kongresi, utakmice i utrke pune sobe, ali i proračun

kako produljiti sezonu

Kad se priča o nagradama sportašima za osvojene medalje, naknadama za izvrsnost koje primaju osvajači olimpijskih i svjetskih odličja nakon 45. godine ili nekim drugim troškovima za sport, često se znaju na noge dignuti protivnici državnih izdavanja tamo nekim sportskim bogatašima.

Galama oko sporta kao potrošača diže se često i glasni su ti protivnici ulaganja u sport, a s druge strane rijetko, tu i tamo, tek ponekad se govori, usputno spomene, kako od sporta država ima, uz društvenu, i snažnu financijsku korist.

Primjera je napretek, a u ovom ćemo se tekstu osvrnuti tek na jedan aspekt sportskog privre- đivanja državi. Ako ste se proteklog tjedna slučajno zatekli u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani mogli ste vidjeti da se događa nešto neobično. Odvijao se u “Lava” kongres Europske gimnastičke federacije. I to izborni na kojemu je 38-godišnji Azerbejdžanac Farid Gayibov postao novi je predsjednik Europske gimnastičke federacije UEG-e.

Zamislite da smo u Hrvatskoj izabrali predsjednika UEFA-e? Bila bi to udarna vijest u medijima, ovako, Gayibov se provukao tu i tamo, “ispod radara”, neprimjetno. Bogati program No, osim značaja ovog kongresda za hrvatsku gimnastiku i naš Savez, značajan je i broj ostvarenih noćenja.

Više od 200 ljudi noćilo je nekoliko dana u “Lava” u vrijeme kada se i ne traži soba više, na početku prosinca. A to je tek jedan u nizu sportskih događaja koji će napuniti smještajne kapacitete Splita u ovom najhladnijem razdoblju godine.

Već sredinom siječnja na rasporedu je Europsko prvenstvo u rukometu tijekom kojeg će opet u gradu vladati šušur. Veljača nam opet donosi još dvije zanimljive manifestacije, Split će od 15. do 18. veljače 2018. godine biti domaćin turnira B skupine novog reprezentativnog natjecanja u vaterpolu pod nazivom Europski kup na kojem će osim Hrvatske sudjelovati i selekcije Srbije, Grč- ke, Nizozemske i Turske. A u veljači nas čeka i Splitski polumaraton, trkački spektakl koji iz godine u godinu raste i poprima sve ozbiljnije razmjere.

Sve zajedno će donijeti Splitu solidan turistički promet ne u postsezoni ili predsezoni, već izvan svake sezone. Veliki je broj i manjih, pojedinačnih dolazaka sportaša iz inozemstva koji u Hrvatskoj spavaju, jedu, kupuju, troše...

Teško je sve to nabrojiti, staviti na papir i pretvoriti u matematičku formulu. Kao i izračunati koliko sportaši i njihovi klubovi unutar Hrvatske troše iz tjedna u tjedan igranjem utakmica, odlaskom na gostovanja, noćenjima, kupovinom goriva...

Sport se pokazuje i dokazuje kao grana društva koja znatno može utjecati na turističke rezultate, samo se mora smisliti pravu ideju, imate kvalitetne ljude i znati odraditi pravi posao. I onda se svaka kuna uložena u sport može i mora vratiti višestruko. Splitu za nešto više, da još jače iskoristi ovaj potencijal u hladnijim mjesecima, nedostaje sportske infrastrukture, zatvorenih terena, bazena...

Jer u postojećim je objetkima i lokalnim sportašima tijesno. Kad bi bilo pravih objekata značilo bi to puno i za turizam, ali i sami sport, klubovi bi mogli dovesti prave sparing partnere...

Ulaganje je to koje bi u startu možda izgledalo veliko, ali tko vidi cijelu sliku zna da će se svaka kuna uložena u sport - vratiti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo