Sport Ostalo

osvajač K-1 turnira

Ništa nije moglo spriječiti solinskog borca da ostvari svoj sportski san: 'Od prvoga dana kada sam počeo trenirati bio sam siguran da ću postati najbolji'

osvajač K-1 turnira

Obećano, ispunjeno! Antonio Plazibat je pokorio Japan, u čuvenoj Saitama Areni osvojio je K-1 Grand Prix u Tokiju i u Solin nosi pojas pobjednika! Hrvatska je, nakon Branka Cikatića i Mirka Filipovića, dobila trećeg K-1 osvajača!

A taj Branko Cikatić jučer je bio u Antoniovom kutu ringa, 23 godine nakon što je na istome mjestu osvojio K-1 turnir! Iste godine u kojoj se rodio današnji šampion – Antonio Plazibat.

Ako bi se šalili, a u slavljeničkom ozračju nitko nam to neće zamjeriti, mogli bi reći da je 23-godišnji Solinjanin razočarao. Obećao je sve riješiti s tri nokauta, a ostvario je - samo dva. Treći meč, finalni, dobio je na bodove, morao se dodatno potruditi. Ali, nitko mu ne tome neće zamjeriti, pojas stiže u Solin.

Prva dva protivnika bili su mu Japanci K-Jee i Makoto Uehara. Obojicu boraca iz “carstva izlazećeg sunca” ekspresno je poslao u carstvo snova. I tako došao na korak do ostvarenja svojih snova. Da će osvojiti K-1 turnir, da će napraviti veliku karijeru. S dva brza nokauta teškaš Antonio je na najbolji mogući način izborio finale.


Bez ozljeda, kojih se jedino pribojavao (“fizički sam, tehnički, taktički i mentalno sto posto spreman ići do kraja”), i ne previše umoran, dočekao je svoje finale kontra Ibrahima El Bounija, Marokanca s nizozemskom putovnicom.

Tog El Bounija je Antonio označio kao najopasnijeg konkurenta na ovom turniru. “Iz druge polovice ždrijeba njega vidim u finalu”. I bi tako. Sve prema prognozama, dva Japanca, pa Nizozemac. 

Ni El Bouni se nije previše potrošio na putu do Plazibata, i on je sve riješio s dva brza nokauta (Koichi, Manaart), k tomu ima i kudikamo više iskustva od našeg borca (El Bouni 44 meča, Plazibat tek 12). 

Finale Plazibat – El Bouni je bila uvjerljivo najbolja borba turnira, baš vrhunac cijelog događaja. Prvu rundu bolje je otvorio Hrvat, a bolje zatvorio Nizozemac. Od sredine druge runde Plazibat je preuzeo kontrolu meča, bio dominantan sve do kraja meča. Kojeg je dočekao visoko uzdignutih ruku svjestan da je osvojio turnir. 

Slavlje je moglo početi. Slavlje najprije u ringu, a poslije i duboko u tokijsku noć. Kao i slavlje u Hrvatskoj, svi oni koji su na bilo koji način vezani uz Antonija imaju se čemu veseliti. S nestpljenjem su iščekivali 23. studenoga, s još više “živaca” jučer ujutro kopali po netu tražeći stream za pogledati kako to radi Antonio Plazibat.  

Prošle godine u ovo doba morao je na operaciju oka, pauzirao je zbog toga šest mjeseci, ali ga ni to, ni teški povratak, ni osam sati vremenske razlike između Solina i Tokija na koje se nekako trebao naviknuti u samo tri dana, ni tri protivnika, ništa ga nije moglo spriječiti da ostvari svoj sportski san. 


Sanjao je nastup u Saitami Areni, kazao mi je da bi se borio i mukte samo da doživi taj osjećaj. A evo je i nastupio i osvojio! I zaokružio priču. Na zadovoljstvo sebe i cijele obitelji koja ga je podržavala i isfincirala svo ovo vrijeme. Samo oni znaju koliko im je to bilo teško. 

Sada je Plazibat, kako sam reče, “borac s metom na leđima”. Svi će se htjeti boriti s njim, “nisam više tamo neki mali iz Hrvatske”, svi će htjeti na njemu graditi karijeru. Sad je on top klasa, osvajač K-1 turnira. Ovim uspjehom postaje zvijezda u Japanu, moći će birati protivnike, neće se više boriti za siću, za očekivati je i jače sponzore. Tako je to u Japanu kad osvojiš K-1 Grand Prix. 

“Od prvoga dana kada sam počeo trenirati bio sam siguran da ću postati najbolji. Ali, to nikome nisam govorio jer bi mi rekli da sam lud”, kazao je u intervjuu za naš list. Obećano, ispunjeno! 

Na istom mjestu na kojemu je još jedan Solinjanin, legendarni Branko Cikatić, 1993. godine osvojio K-1. Te godine, rodio se Antonio Plazibat. Tokio i Solin, dobitna kombinacija! 

 


Bajić i Vetma odrađuju najteži dio posla

Plazibat je član splitskog kluba Ameno. Red je i pravi trenutak pohvaliti rad ovoga kluba stiješnjenog u nevelikom prostoru Odeske ulice, dolje kod Žnjanskih blizanaca.

O fizičkoj spremi aktualnog K-1 šampiona brine Veljko Vetma, to uglavnom odrađuju u Fitness centru Joker, dok je tehničko-taktički dio u domeni trenera Milivoja Bajića. To je onaj šta drži fokusere na treningu, dakle, odrađuje najteži dio posla... I nitko mu ništa ne može.

Naravno, uspjeha ne bi bilo da Antonio nema vrhunskog sparing partnera u prijatelju iz kluba Tomislavu Čikotiću koji i sam gradi profesionalnu karijeru kickboksača.

Mali Ameno, prostorom mali, a rezultatima veliki, dao je, evo, osvajača K-1 Grand Prix turnira u Japanu. Pojas stiže doli, kod Paganinija... “Stvorit ćemo mi nove prvake”, poručio je Bajić. Nema razloga sumnjati.

A sad u Spaladium arenu

Sve je veći broj fanova Antonija Plazibata, pogotovo na njegovom domaćem solinsko-splitskom području. Nije im teško ni  ustati rano ujutro za pogledati njegove mečeve u Japanu.

Nakon što mu je sudac podignuo ruku u jučerašnjem finalu društvene mreže su se “zapalile”, a internet je, popularno govoreći, “gorio”. Lajkova bezbroj, čestitara milijun. 

I svi bi oni htjeli Antonija na djelu vidjeti uživo. U Splitu, recimo. On sam kazao je da bi se volio boriti u punoj Spaladium Areni, na vrhunskoj priredbi s top borcima.

Znamo da takvo nešto u Hrvatskoj nije lako organizirati, pari nemoguće, ali sad je momenat. Sad kad je Plazibat “borac s metom na leđima”. Cikatićeve veze i kontakti otvaraju sva vrata, tu su i ostali koji mogu dati ruke. Ajmo!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo