Sport Ostalo

TROFEJ DRAŽEN PETROVIĆ U PRAVIM RUKAMA

Najveća nada hrvatskog sporta otvoreno o budućnosti: Moja velika prednost je što u klubu imam najbolje sparing partnere

TROFEJ DRAŽEN PETROVIĆ U PRAVIM RUKAMA

U Muzeju Dražena Petrovića u Zagrebu održana je prošlog tjedna svečana dodjela priznanja najboljim mladim sportašima u Hrvatskoj za 2016. godinu. Među laureatima je bio i član splitskog Marjana Paško Božić koji je dobio priznanje za najveću nadu hrvatskog sporta.

Kolika je čast primit ovu nagradu dovoljno govori podatak da je među uzvanicima bilo pregršt velikih sportaša i osvajača najsjajnijih olimpijskih odličja. Vrijedi spomenuti da su Pašku zapljeskali Janica Kostelić, Dubravko Šimenc, Damir Martin, Josip Glasnović, Goran Šprem, Igor Boraska, Mario Možnik, Danira Nakić, ali i visoki uzvanici poput Zlatka Mateše, Milana Bandića te kao domaćin Biserka Petrović. Zna puno o Draženu

Presretan sam i ponosam što sam dobio ovako veliko priznanje – rekao je Božić i nastavio: – Svjestan sam istovremeno da je to tek početak i da moram još puno nastaviti raditi kako bih svoj talent pretvorio u nešto više. Čuo sam i čitao puno o Draženu i znam da je rad najvažniji za uspjeh u sportu. Moram nastaviti trenirati, probat’ bit’ što bolji, a sanjam jednog dana osvojiti svjetsku ili olimpijsku medalju...., ali znam da je to daleki put i ne želim se zanositi.

Iako nema nekih posebnih uzora, Paško napominje;

Najveća misao vodilja su mi seniori iz mog kluba, prije svega Toni Kanaet za kojeg mi trener Šišo (Veljko Laura, nap. a.) često kaže da je u mojim godinama bio gori od mene, ali je svojim trudom i radom i odricanjem došao do rezultata u seniorima. Ja bih želio njegovim stopama. Svjestan sam da je moja visina ujedno i moja ogromna prednost u taekwondou, ali istovremeno mi je velika mana manjak kondicije i tu moram najviše raditi na sebi. Iako tek petnaestogodišnji momak, razmišlja dosta zrelo.

– Ulazna sam godina juniora i ove godine sam zadovoljan drugim mjesto na juniorskom Prvenstvu Hrvatske jer su konkurenti bili stariji, a to u mojim godinama ipak znači. Nadam se da ću već sljedeće godine osvojiti zlatnu medalju i vratiti se u reprezentaciju. Moja prednost u odnosu na konkurenciju je što imam priliku trenirati u najboljem klubu u Hrvatskoj s najboljim trenerima i najboljim sparing partnerima i mislim da nitko nema takve sparing partnere kao ja. Počeo sam trenirati još u prvom razredu osnovne škole kod trenera Alfonsa Čurepića te potom i kod Maria Kozića na Mertojaku. Nakon toga sam stigao u olimpijski centar gdje sam radio sa Veljkom Laurom i Markom Novakom, a od ove sezone je naše večernje treninge preuzeo i Toni Tomas. Čast mi je što imam priliku učiti od tako velikih trenera koji imaju svjetske i olimpijske seniorske medalje i uz njih mogu biti puno bolji.

Ipak, ono što vrijedi spomenuti je da Paško izvrsno gura i na drugom području, odlični je učenik pete Gimnazije Vladimir Nazor.

– Prvi razred Gimnazije sam prošao s prosjekom 4,8, a cijelu osnovnu školu sam prolazio s 5,0... Želja mi je upisati neki fakultet poput ra čunarstva, tako da ću vrlo vjerojatno upisati FESB i onda će mi bit pravi izazov uskladit fakultet i trening, ali vjerujem da ću sve uspjeti. Najvažnije je razumijevanje profesora i razrednika kojima se zahvaljujem jer bih inače teško osvojio broncu na Europskom prvenstvu – zaključio je Paško.

Velika imena u žiriju

Paško Božić dobitnik je nagrade Dražen Petrović koju mu je dodijelio odbor od 13 članova na čijem je čelu Damir Martin, a u komisiji još nekoliko proslavljenih sportaša i osvajača olimpijske medalje poput Snježane Pejčić, Dubravka Šimenca, Martine Zubčić... Predsjednik komisije je Damir Martin, ispred HOO-a Morana Paliković Gruden i Boris Mesarić, Komisiju sportaša čine Tamara Boroš, Snježana Pejčić i Mario Todorović, ispred Hrvatskog kluba Olimpijaca su Dubravko Šimenc, Martina Zubčić i Tamara Boroš dok Hrvatski zbor sportskih novinara zastupaju Vinko Knežević, Nikola Lipovac, Dea Redžić i Mario Zorko. Pašku je titula pripala zbog iznimnog ostvarenja u 2016. godini na Europskom kadetskom prvenstvu gdje je osvojio brončano odličje u kategoriji do 65 kilograma. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo