Sport Ostalo

SPORTSKA BANOVINA

Predsjednik Splitskog saveza sportova o donošenju proračuna: 'Konačno, ali su nažalost smanjeni troškovi natjecanja, stručni rad.

SPORTSKA BANOVINA

Kao spasonosnu slamku splitski sportski kolektivi čekaju današnje donošenje proračuna. Da konačno izađu iz privremenog financiranja i uđu u normalne vode. Ukoliko splitski proračun danas konačno prođe, klubovi će koliko – toliko moći odahnuti. Ipak, nije sve baš idealno. Neke stavke su značajno smanjenje, a predsjednik Splitskog saveza sportova Ivan Veštić nam ih ističe:

- Najteže je tijekom privremenog financiranja funkcionirao sport jer se po zakonskoj regulativi financira donacijama. Vjerojatno je ovo bila najteža godina, klubovi su bili na granici preživljavanja. Ljudi su se snalazili na razne načine, uzimali kredite, donosili što se kaže “od kuće”, sve radili da sport preživi. Zaposlenici u klubovima imaju svoje obveze, morali su isplaćivati plaće trenerima i ostalima da ne navuku na sebe kazneni postupak. Posudili smo (Splitski savez sportova, nap. a.) od Hajduka milijun i pol kuna da makar nakratko ugasimo požar... - počeo je Veštić i nastavio:

– Želim ovim naglasiti koliko nam je stalo da se proračun donese. Mnogi klubovi ulaze u jesenski ciklus, nisu plaćene kotizacije, kreću lige i nestrpljivo čekamo izglasavanje proračuna da nastavimo funkcionirati kao javna potreba ovog grada. Međutim, kao čelnik SSS-a, nekoliko krucijalnih pozicija za funkcioniranje sporta je manje nego prošle godine. Kad bismo barem ostali na prošlogodišnjoj razini.

Koje su to stavke?

- Pripreme natjecanja, stručni rad, potpora vrhunskom sportu... To su stavke koje nose ukupnost splitskog sporta. Imamo oko 120 trenera u radnom odnosu, skrbe o tisućama djece u splitskom sportu. Naši olimpijci, iako je lani bila olimpijska godina, opet se natječu i njihov program traje. Imamo ih i danas petnaestak koji nose medalje sa svjetskih i europskih prvenstava. Barem da ostanemo na lanjskoj razini, to nam je nužno – rekao nam je Veštić.

Za pripreme i službena natjecanja klubova pojedinačnog sporta predviđeno je 399.999 kuna manje nego u proračunu za 2016. godinu, za klubove kolektivnog sporta 501.613 kuna manje. Sufinanciranje trenera smanjeno je za 310.001 kunu, a potpore sportašima, klubovima i udrugama vrhunskog sporta 645.302 kune ... 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo