Sport Ostalo

superfight protiv Brestovca

Nizozemski kickboksač priprema se u Splitu za okršaj protiv našeg teškaša: Ovo mi je drugi dom

superfight protiv Brestovca

Sedmi najbolji kickboksing teškaš svijeta Hesdy Gerges, Nizozemac egipatskih korijena, uz “matičnu“ amsterdamsku adresu ima i onu splitsku.

Stan u gradu pod Marjanom ne unajmljuje povremeno, već tijekom cijele godine.

- Split mi je drugi dom – kaže.

Povremeno mu se pridruže desetogodišnji sin Ashraf i supruga Denise Kielholtz, šesterostruka svjetska MMA prvakinja do 57 kilograma koja se bori pod okriljem američkog Bellatora. No, podstanarstvu bi uskoro trebao doći kraj, jer u Splitu ili njegovoj okolici planiraju - kupiti kuću.

Za boravak svjetski poznatog borca u našem gradu zaslužna je suradnja s trenerom Milivojem Bajićem i njegovim kickboksačkim klubom Ameno Gym koja traje već sedam godina, od kada ih je upoznao Branko Cikatić.

Milivoj Bajić, prijatelj i trener

Tako Gerges u boksačkoj dvorani u Odeskoj ulici na splitskom Žnjanu odrađuje i dio priprema za glavnu borbu na Gloryju 45 protiv “The Scorpion Stinga” Mladena Brestovca, najboljeg hrvatskog kickboksača, devetog najboljeg teškaša na svijetu i FFC prvaka u teškoj kategoriji, koja će se održati 30. rujna u Amsterdamu 

- Mile me je prije sedam godina doveo u Split da održim seminare i ostali smo prijatelji. Jako je dobar trener i ovo mi je odlično mjesto za pripreme. Uz to mi je lijepo i ugodno, a hrana i vrijeme su bolji nego u Amsterdamu. Volim što su ovdje ljudi sportskog duha. Nema toga što mi se u Splitu ne sviđa. Zbog svega toga dolazim više puta svake godine i s obitelji ovdje ljetujem – kaže Gerges.

Priča kako u Amsterdamu ima svoja dva ugostiteljska objekta. U jednom nudi ručkove i sendviče, a u drugom zdrave frapee.

- Tamo nemam odmora jer nakon trening idem na posao i ne mogu se fokusirati isključivo na sport kao što to mogu u Splitu gdje samo treniram i spavam, pa opet treniram, što je jako dobro.

Dok je on na pripremama u Splitu, za posao u Amsterdamu i njegovog sina brine se supruga. On sve preuzima kad se ona priprema i natječe.Sparing partneri Plazibat i Čikotić

O superfightu protiv Brestovca Gerges veli da je to za njega samo jedan u nizu mečeva, jer se bori već sedamnaest godina, od čega zadnjih deset na vrhunskoj razini.

- Bit će to dobar meč. Obojica ćemo se boriti kao životinje. Brestovac je dobar momak. Izvan ringa nismo ni prijatelji ni neprijatelji, ali smo u dobrim odnosima - kaže Gerges.

Znači, Nizozemac se u Hrvatskoj priprema za borbu protiv Hrvata. Posebno je zanimljivo da će njegovi sparing partneri iz Ameno Gyma sparirati i Brestovcu u njegovoj pripremi za meč protiv Gergesa.

To su odlični Antonio Plazibat (24) i Tomislav Čikotić (29), čije pripreme vodi Veljko Vetma. Prije petnaest dana su se vratili s turnira u Kini gdje su obojica pobijedili i nakon čega Superkombat od njih želi napraviti svjetske zvijezde. Uz to Branko Cikatić Plazibata 23. studenog vodi na turnir za svjetskog K1 prvaka u Japan, kojeg je i sam osvojio. Tamo će u roku dva sata imati tri borbe. Čikotić se 16. rujna bori u Korpu u organizaciji ruskog W5.

U Splitu teško mogu naći teškaše za sparing, zato se međusobno guraju naprijed, a u Ameno Gymu imaju priliku raditi s najboljima na svijetu.

- Da bi se moglo živjeti od ovog sporta treba ući u svjetski Top pet, tada dolaze sponzori. Također, razlika između borca koji dobiva dvije tisuće eura i onog koji dobiva dvadeset tisuća eura samo je u promociji. Tu i broj pratitelja na Instagramu ima veliku ulogu. Tako ima onih koje smo pobijedili, a oni zarađuju puno više od nas jer su bolje promovirani iako smo mi puno bolji borci od njih – kaže Plazibat.

Tajna uspjeha - supruga kuha pet puta na dan

Za pobjedu je važna i zdrava “spiza“ za što su zadužene supruge Marinela i Silvija. Čikotićeva bolja polovica Silvija kuha mu pet puta na dan.

- Ma čekaj, supruga ti kuha pet puta na dan?! – pitamo ga.

- Ajde, dobro, mogu ponekad pojist istu spizu i dva puta – kroz šalu nam odgovora. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo