Sport Ostalo

Vrhunska maratonka

Solinjanka ide po povijesni pothvat: Dina će biti prva Hrvatica koja će preplivati La Manche

Vrhunska maratonka

Nevjerojatna je lakoća s kojom se 21-godišnja Dina Levačić na maratonima suočava sa snažnim morskim strujama, vremenskim neprilikama, valovima, a u zadnje vrijeme i s plivanjem po noći dok je ispod i iznad nje samo crnilo.

Za to je zaslužna njena izvrsna fizička i psihička sprema, kako se to s pravom pohvalila njena majka Željana. 

- Jedino što me brine jest da sljedećeg tjedna zbog nevremena neću imati priliku preplivati La Manche, jer onda bi morala čekati novi termin koji bi vjerojatno bio u listopadu - kaže Dina koja u nedjelju s roditeljima Željanom i Mladenom leti za London, a zatim automobilom ide u Dover koji je desetak kilometara udaljen od mjesta gdje će krenuti po Trostruku krunu.

Jer iza mlade Solinjanke su 43 kilometra ispod 20 njujorških mostova oko Manhattana. Zatim 34 kilometra plivanja po noći od otoka Catalina do Los Angelesa gdje ju je na startu „dočekao“ 250 kilograma težak morski lav, a kasnije ju je, kako nam je ispričala, sol počela žuljati, te joj je od soli jezik otekao. Za osvajanje Trostruke krune sad joj još predstoji La Manche gdje će biti najteži uvjeti. 

U Doveru će čekati poziv kapetana ribarskog broda koji će je pratiti dok bude plivala preko morskog prolaza, a koji će odlučivati hoće li ona i kada plivati s obzirom na valove, morske struje, nevrijeme i kišu, koji se uvjeti mijenjaju iz sata u sat. Poziv će primiti tri sata prije nego što mora uskočiti u more.

- Najteže će biti čekati poziv kapetana, a plivat ću lako – kaže Dina.

Do francuske strane obale je 34 km zračene udaljenosti, no zbog jakih struja Dina očekuje da će prijeći oko 40 kilometara, za što će joj trebati od 9 do 10 sati. Tada će postati prva Hrvatica koja je „osvojila“ La Manche i šesta osoba na svijetu koja će otplivati Trostruku krunu unutar 90 dana. Zato je put u Englesku bio odličan povod da obitelj Levačić u ime Dininog Klub daljinskog plivanja Split, održi konferenciju za medije.

- Pitaju me kako se pripremam za Trostruku krunu i uvijek odgovaram da se pripremam - normalno, kao i za sve druge maratone koje plivam svake godine. Kao i svakog ljeta treniram dva puta dnevno. Na dan preplivam 15 do 20 kilometara, znači ništa drugačije nego inače. Pripreme su mi bili i maratoni po Jadranu dužine od oko pet kilometara - priča uspješna Solinjanka.
Ribarski brod koji će je pratiti i iz kojeg će joj majka štapom dodavati energetske napitke i gelove, elektrolite i proteine, trebalo je platiti oko 25 tisuća kuna. Tome treba dodati avionske karte, smještaj u Doveru… No, ta djevojka još uvijek čeka sponzora koji bi pratio njene uspjehe, a troškovi su ogromni. U najvećoj mjeri ih pokrivaju njeni roditelji i baka Elenka, pomažu Grad Solin i Klub daljinskog plivanja Split, te pojedinačne donacije.

Kad odradi La Manche, imat će dva tjedna uživancije prije nego što joj počnu predavanja na četvrtoj godini Edukacijskog-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, pa će možda uhvatiti vremena za gledanje kriminalističkih filmova i serija koje toliko voli.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo