StoryEditor
Ostaloigra na život i smrt

Cikatić: Anabolički steroidi vode vas prema infarktu

Piše Saša Ljubičić
23. studenog 2015. - 14:14
cika0
Hrvatska supermaratonka Lisa Nemec, nogometaš Arijan Ademi i UFC borac Mirko Filipović, posljednjih su se mjeseci našli na udaru javnosti zbog uzimanja nedozvoljenih sredstava za podizanje fizičke spremnosti i mišićne mase. Javna je tajna da brojni sportaši uzimaju anaboličke steroide, pa ih je sve više koji zbog toga imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

U knjizi “Put do vrha” prof. dr. sc. Safeta Kape i Branka Cikatića, upozorava se profesionalne sportaše da uzimanjem nedozvoljenih sredstava ne samo da ugrožavaju zdravlje, nego često i potpisuju smrtnu presudu.

Posljedice uzimanja dopinga su brojne: ginekomastija, akne, opterećenje i oštećenje jetre, agresivno ponašanje ili depresija, retencija vode i soli, virilizacija, visoki krvni tlak, gubitak kose, glavobolje, seksualna disfunkcija, oštećenje bubrega, atrofija testisa i sterilnost, promjene u zgrušavanju krvi, imunitetu, bolesti krvožilnog sustava, anafilaktički šok. Zbog takvih sredstava koja se uzimaju putem tableta ili injekcija, rastu unutarnji organi.

- Povećava se tjelesna masa, pa tijelo raste i iznutra. Taj rast direktno ugrožava krvne žile koje ne mogu primiti više tu količinu krvi koje im srce šalje, što dovodi do infarkta ili moždanog udara.

Sve se češće, navodno iz neobjašnjivih razloga, sportaši tek tako sruše na borilištima i umru, a iza svega se, na žalost, krije uporaba anaboličkih steroida koje neki koriste godinama – objašnjava Cikatić, i kaže da je neshvatljivo da pored svih mogućih pripavaka koji se nalaze na tržištu, a imaju gotovo podjednaki učinak na tjelesnu masu i fizičku spremnost kao i zabranjena i smrtonosna dopinška sredstva, sportaši, ali sve češće i rekreativci, očito nedovoljno informirani, pribjegavaju anabolicima bez straha zbog cijene koju zbog toga mogu platiti.

Može se rasti i zdravo

- Švicarski pripravak “Fight life”, recimo, nije zabranjen za uzimanje sportašima, potpuno je prirodan i neopasan za zdravlje, a s njima se postiže podjednako dobar učinak kad su sportski rezultati u pitanju – objašnjava Cikatić, i upozorava da anabolički steroidi sportašu daju lažnu snagu.

Kod upotrebe anaboličkih steroida razlikuju se dva ekstrema: agresivna stanja kad organizam naprosto puca od testosterona, i onda kad je u fazi “čišćenja”, kad sportaš pokušava vratiti libido jer je depresivan, a ta se depresija javlja zbog manjka endogenog testosterona kojeg su blokirali anabolički steroidi u vrijeme korištenja.

- Ne znam tko to sportašima može preporučivati da uzimaju doping pored “Fight lifea” i drugih pripravaka koji vraćaju snagu, a pri tome ne škode zdravlju. Očito treba napraviti više da se sportska javnost osvijesti po ovom pitanju – kaže Cikatić, izbornik reprezentacije u tajlandskom boksu i odnedavno sportski menadžer koji posreduje u prodaji igrača iz zemalja bivše Jugoslavije u Tajland.


Posljedice uzimanja dopinga

- ginekomastija
- akne
- oštećenje jetre
- agresivno ponašanje
- depresija
- retencija vode i soli
- virilizacija
- visoki krvni tlak
- gubitak kose
- glavobolje
- seksualna disfunkcija
- oštećenje bubrega
- atrofija testisa i sterilnost
- promjene u zgrušavanju krvi, imunitetu
- bolesti krvožilnog sustava
- anafilaktički šok


Uzimao ih i Hitler

Tijekom Drugog svjetskog rata, njemački su znanstvenici prvi sintetizirali anabolički steroid. Smatra se da su proveli veliki broj eksperimenata na zatvorenicima koji su uključivali istraživanje djelovanja anaboličkog sterioda, te da je čak i sam Hitler koristio steroide. Pretpostavlja da su steroidi pridonijeli isticanju njegove agresivne ličnosti.

Izdvojeno

25. lipanj 2020 14:27