StoryEditorOCM
Ostaloodlučan stav

Česi su protiv ruskih i bjeloruskih sportaša u Parizu: ne vide ‘nikakav razlog‘ za preispitivanje njihovog isključenja

6. veljače 2023. - 21:17

Češki olimpijski odbor (COV) i vlada zauzeli su u ponedjeljak stav protiv ideje o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

- Ruski i bjeloruski sportaši ne mogu sudjelovati na Olimpijskim igrama - stoji u priopćenju Češkog olimpijskog odbora (COV).

COV je dodao kako ne vidi "nikakav razlog" za preispitivanje njihovog isključenja s većine sportskih natjecanja o kojem je odlučeno nakon ulaska ruskih snaga na teritorij Ukrajine 24. veljače 2022.

- Češki olimpijski odbor jasno podržava sankcije Rusiji i Bjelorusiji koje je Međunarodni olimpijski odbor donio prošle godine i koje još uvijek vrijede. Ne vidimo razloga da ih mijenjamo. Ruski i bjeloruski sportaši ne mogu se natjecati na Olimpijskim igrama - poručili su iz Praga.

Međutim, COV je naglasio kako neće gurati češke sportaše na bojkot Igara ako olimpijski pokret odabere put reintegracije ruskih i bjeloruskih sportaša pod neutralnu zastavu.

- Naravno da ćemo poštovati želju svakog sportaša ako odluči ne sudjelovati - dodaje se.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) predložio je krajem siječnja plan za organiziranje povratka zabranjenih sportaša pod neutralnu zastavu, pod uvjetom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

Inicijativu su odmah odbile ukrajinske vlasti, zaprijetivši bojkotom, a potom i Poljska, te Estonija.

Potporu im je u ponedjeljak dao i češki premijer Petr Fiala.

- Stvarno ne mogu zamisliti da se ruski i bjeloruski sportaši natječu u Parizu dok ukrajinski sportaši ginu braneći svoju zemlju - rekao je.

- U ovim okolnostima, sudjelovanje ruskih sportaša na Olimpijskim igrama ne čini mi se dobrom idejom - dodao je šef češke vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 10:34