StoryEditor

Blanka Vlašić pobjednica Zuricha

Piše PSD.
29. kolovoza 2008. - 23:22

Samo četiri dana odmora, ako se uopće može kazati da se odmarala, imala je Blanka Vlašić prije petog ovosezonskog mitinga Zlatne lige u Zürichu, ali unatoč svemu opet je letjela više od ostalih djevojaka, slavila s preskočenih 201 centrimetara i ostala u igri za milijunski jackpot.

E da nije bilo Tie Hellebaut, odnosno najs(p)retnije atletičarke Olimpijskih igara koja je srušila Blankin pobjednički niz u Pekingu, pisali bi da je jučerašnji trijumf bio 36. u nizu, ovako sinoć je otvoren novi niz.

Pitanje je samo hoće li ovaj biti duži od prethodnog.

Naša najbolja sportašica jučer nije propuštala ni jednu visinu. Početnih 185, zatim 190 i 195 centimetara, preskočila je s lakoćom, iz prve, ali na tri centimetra više nastali su problemi.

Dva puta je rušila letvicu, već se uvukla nervoza, ali u trećem pokušaju bila je dovoljno koncentrirana i sprovela u djelo ono što gledamo već duže vrijeme. Istu visinu preskočile su samo dvije djevojke, Amerikanka Chount Howard i Ruskinja Ana Čičerova.

To im je uspjelo u drugom pokušaju. Olimpijska pobjednica, Belgijka Hellebaut, jučer je ispala iz natjecanja već na 195 centimetara. U tri navrata rušila je letvicu na, za ozbiljnu visašicu, ne toliko teškoj visini.

Toliko o Hellebaut. Preostali trojac otišao je na 201 centimetar, škakljivu visinu za Howard i Čičerovu. U prvom skoku, na spomenutoj visini, Blanka je rušila, ali je preskok uspio iz druge. Ruskinji je to bilo previsoko, kao i Amerikanki.

Blanka je, po tko više broji koji put, ostala sama na zaletištu i pokušala preskočiti 2 metra i pet centimetar, srušiti rekord mitinga koji je postavila prošle godine s preskočenih 204 centrimetra, no sinoć je ta visina bila previsoka.

Bitka za milijun dolara između Blanke i Kenijke Pamele Jelimo nastavit će se i na posljednjem, šestom mitingu Zlatne lige, 5. rujna u Bruxellesu.

Devetnaestogodišnja Jelimo opet je bila najbrža na 800 metara, i to kako. Konkurenciju je ostavila debelo iza sebe i usput srušila svjetski juniorski rekord.

Kako sada stvari stoje obje će dobiti po pola milijuna zelenih novčanica, jer po način na koji obje vladaju u svojim disciplinama teško je za očekivati drugačiji rasplet.

JOSIP SMOLIĆ

Vis:

1.BLANKA VLAŠIĆ (Hrvatska) 201

2. Anna Čičerova (Rusija) 198

3. Chaunte Howard (SAD) 198

4. Ruth Beitia (Španjolska) 195

5. Jelena Slesarenko (Rusija) 195

6. Vita Palamar (Ukrajina) 190

7. Svetlana Školina (Rusija) 190

8. Tia Hellebaut (Belgija) 190

9. Emma Green (Švedska) 185

10. Adonia Stergiou (Grčka) 180

 

Izdvojeno

07. srpanj 2020 03:48